Naturvårdsverkets tillstånd att riva dammen vid Järle kvarn ligger fast. Det efter att Mark- och miljööverdomstolen sagt sitt. Foto: SVT

Ny dom: Dammen vid Järle kvarn får rivas

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverkets tillstånd att riva dammen vid Järle kvarn ligger fast. Det beskedet kom på onsdagen från Mark- och miljööverdomstolen som går på samma linje som tidigare instanser.

Syftet med Naturvårdsverkets planer är att skapa fria vandringsvägar för vattenlevande djur, och de har tidigare fått klartecken i en dom från mark- och miljödomstolen år 2021 för detta. 

Bland de som överklagat domen fanns både Nora kommun, privatpersoner och hembygdsorganisationer, som menar att om dammen rivs går en kulturskatt i graven.

Järle kvarndamm

Mark- och miljööverdomstolen skriver i domen att tillståndet Naturvårdsverket sökt är utformat så att skador på kulturmiljön ska bli så små som möjligt, och att delar av kvarnen som dammpelare och brobana kommer finnas kvar. 

”Det är tråkigt”

Enligt domstolen är åtgärder och försiktighetsmått är tillräckliga för att skydda kulturmiljön. Kommunstyrelsens ordförande i Nora kommenterar domen så här i ett pressmeddelande:

– Det är tråkigt att vi inte lyckades övertyga domstolen om dammens kulturella och historiska värde. Nu förändras en plats med lång historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden, säger Dan Pierre (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järle kvarndamm

Mer i ämnet