Foto: Pelle Råssjö/SVT

Kultur mot naturintressen i striden om Järle kvarndamm

Uppdaterad
Publicerad

I flera hundra år har kvarndammen vid Järle Kvarn levererat vattenkraft. Men nu vill ägaren, Naturvårdsverket, riva dammen för att gynna fisk- och djurlivet i Järleån.

Naturvårdsverket lämnade nyligen in en ansökan om att få riva delar av dammanläggningen till Mark-och miljödomstolen.

– Dammen hindrar fisk, musslor och andra vattenlevande djur från att leva och utvecklas i ån, säger Maria Tiricke, enhetschef på Naturvårdsverket.

Järle kvarndamm

Men många som uppskattar den unika miljön har protesterat. En Facebookgrupp som vill bevara kvarndammen startades för någon vecka sedan och har redan över 1 400 medlemmar.

Upprörs av planerna

En av dem som upprörs över Naturvårdsverkets planer är Peder Fries. Han arrenderade vattenkraftverket under 15 år och hade planer på att bygga ut elproduktionen när han blev uppsagd från arrendet.

– Man förstör både en viktig del av vår industrihistoria och ett fullt fungerande, småskaligt vattenkraftverk, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järle kvarndamm

Mer i ämnet