Det är Mark- och miljödomstolen som avgör om dammen får rivas eller inte. Foto: Anders Nord/SVT

Natur mot kultur – kritik mot dammrivning

Uppdaterad
Publicerad

Naturintresse mot kulturintresse! Så ser det ut i Järle. Naturvårdsverket vill riva dammen för att underlätta vandringen för flodpärlmussla och fisk, medan kritikerna vill bevara dammen för kulturvärdet.

Järle ligger i järnhanteringens vagga i Bergslagen och har anor sedan 1500-talet. Här produceras el i liten skala, men om dammen rivs försvinner elproduktionen. Motståndarna menar att om dammen rivs går en kulturskatt i graven.

– Här berättas en väldigt viktig historia om järnhanteringen i Sverige. Dammen är i ett sammanhang med Pershyttan som är ett kulturreservat, Nora stad och Sveriges äldsta stationshus från 1856, säger Birgitta Johansen, länsantikvarie och chef för länsmuseét.

Dåligt skick

Birgitta Johansen vill bevara dammen för kulturvärdet.

Naturvårdsverket äger fyra av över 600 dammar i Örebro län. Som ägare ansvarar man för underhåll av dammen och man behöver också tillstånd för att bedriva vattenkraftverk som här i Järle.

SVT Play: Se inslaget om dammen i Järle

Eftersom dammen är i dåligt skick, saknar tillstånd för att bedriva vattenkraftverk och är ett hinder för att den sällsynta flodpärlmusslan och fisken ska kunna vandra uppströms, så har Naturvårdsverket låtit Länsstyrelsen utreda dammens framtid.

Domstol avgör

Länsstyrelsen har med hjälp av en konsult kommit fram till tre alternativ, men de tycker kritikerna är dåliga.

– De innebär att vattenspegeln och vattenfallet kommer att försvinna, säger Birgitta Johansen.

Om Naturvårdsverket ska få tillstånd eller inte att riva dammen eller inte ska tas upp av Mark- och miljödomstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Järle kvarndamm

Mer i ämnet