Kulturmiljön är viktigare än fisken och flodpärlmusslan, anser Samhällsbyggnadsutskottet. Foto: SVT/Socialdemokraterna

Nora kommun motsätter sig dammrivning

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Samhällsbyggnadsutskottet i Nora beslutat sig för att ställa sig bakom hembygdsföreningen Noraskogs ansökan till Länsstyrelsen i Örebro om att byggnadsminnesförklara Järle damm, kvarnen och miljön runtomkring.

Anledningen är att Naturvårdsverket, som är ägare till området, vill riva dammen till förmån för öringen och den sällsynta flodpärlmusslan. Dessutom vill Naturvårdsverket slippa underhållet för dammen.

– Vi anser att en rivning av dammen är ett för stort ingrepp i kulturmiljön, säger Solveig Oscarsson (S) kommunstyrelsens ordförande i Nora. I det här fallet är kulturmiljön viktigare än fisken och flodpärlmusslan.

Järle kvarndamm

Ekonomisk fråga

Naturvårdsverket äger fyra av över 600 dammar i Örebro län. Som ägare ansvarar man för underhåll av dammen och man behöver också tillstånd för att bedriva vattenkraftverk som här i Järle.

Läs mer: Natur mot kultur – kritik mot dammrivning

Dammen är i dåligt skick och saknar även tillstånd för att bedriva vattenkraftverk, så det är också en ekonomisk fråga för Naturvårdsverket.

Är ni beredda att ta kostnaderna för ett bevarande av dammen?

– Den frågan har vi inte diskuterat än, säger Solveig Oscarsson (S).

På onsdag tas frågan upp av kommunstyrelsen i Nora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järle kvarndamm

Mer i ämnet