Foto: TT/SVT

Döms till tre års fängelse för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Den då 16-åriga flickan lovades städjobb i Sverige – men kom i stället att sälja sex. Nu dömer Örebro tingsrätt två personer för bland annat människohandel.

En 26-årig kvinna och en 36-årig man döms för att ha fått en nu 17-årig flicka från Rumänien att sälja sex i Sverige.

Genom en hemsida på internet förmedlades kontakt mellan 17-åringen och sexköpare runt om i Mellansverige. Genom förmedlingen har paret fått det tingsrätten kallar en ”inte obetydlig ekonomisk vinning”.

Kvinnan döms nu till fängelse i tre år för människohandel, medan mannen även döms för koppleri då rätten anser att han främjat den medtilltalade kvinnan till prostitution. Han döms därför till fängelse i tre år och tre månader. Paret ska även betala 75 000 kronor i skadestånd.

”Aldrig prövat ett sådant här fall”

Rådman Lars-Erik Hulth säger att det är ovanligt med fällande dom när det gäller människohandel.

– Det är ovanligt att det ens leder till åtal, jag har aldrig prövat ett sådant här fall och jag tror inte någon på tingsrätten här har gjort det heller, säger Lars-Erik Hulth.

Örebro tingsrätt ser inte att kvinnan varit utsatt för något tvång och att prostitutionen skett med ”ett stort mått av frivillighet”. Det har påverkat straffmätningen av brottet.

Kände varandra i Rumänien

Flickan och det nu dömda paret var bekanta med varandra i hemlandet Rumänien. Flickan lovades inledningsvis städjobb i Sverige, men fick enligt uppgift reda på att hon skulle sälja sexuella tjänster kort innan avresa.

Två män döms även för köp av sexuell tjänst från 17-åringen. Den ena är från Örebro län och den andra är från Västmanland.

Ytterligare en person var inblandad i fallet – en 19-åring som ska ha främjat prostitutionen genom att skjutsat flickan mellan olika adresser. Han dömdes under våren till en månads fängelse för koppleri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet