Gran dödad av granbarkborre. Foto: Yaman Albolbol/Skogsstyrelsen

Dubbelt så många skador från granbarkborren i år – förstör gran för hundratals miljoner i länets skogar

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har Skogsstyrelsen presenterat sin inventering av skador från granbarkborren. I länet har gran till en volym av motsvarande cirka 6 000 fullastade timmerbilar förstörts.

I södra och mellersta landet har granbarkborren orsakat skador på sju miljoner kubikmeter skog, det är dubbelt så mycket som förra året. Den förstörda mängden virke är värd tre miljarder kronor.

Även i Örebro län är skadorna stora.

– Vi ser att det ökat väldigt mycket 2019 även i Örebro län. Det är de största skadorna vi sett på många år. Vi gjorde ingen inventering här i fjol, men vi ligger nog också på en fördubbling från 2018, det är enormt mycket skador, säger Stefan Forsberg, skadesamordnare och skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

6 000 timmerbilar

I länet har 320 000 kubikmeter skog skadats av granbarkborrarna. Det motsvarar upp mot 6 000 fullastade timmerbilar med släp. Enligt Stefan Forsberg är värdet på de skadade granarna i runda slängar drygt 100 miljoner kronor.

– En timmerstock som du köper i brädgården och bygger hus av ska vara frisk. Om granbarkborren angriper dör granarna inom tio veckor, då torkar granarna och det blir inte prima virke, då är priset betydligt mindre. I vissa fall kan det bli papper men i värsta fall kan man endast elda upp det, säger Stefan Forsberg.

Värmen stressar granarna

Stefan Forsberg berättar att skadorna beror på förra årets torra och varma sommar.

– Granarna blev stressade och granbarkborrarna angriper gärna stressade och nedsatta granar. I vanliga fall utsöndrar granarna kåda som de skyddar sig med, men nu orkar de inte.

Dessutom gjorde den långa värmeböljan att det blev två generationer med borrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.