Från januari fram till och med juli i år har det inkommit 388 anmälningar om våld i parrelationer. Foto: TT

Anmälningar om våldsbrott ökar kraftigt i länet

Uppdaterad
Publicerad

Mellan perioden januari och juli i år har antalet inkomna anmälningar om våldtäkt, brott mot barn och våld i nära relationer varit många. Det framgår i den senaste lägesbilden som länsstyrelsen skickat till regeringen.

Under coronapandemin har det skett en oroväckande ökning i brottsstatistiken i Örebro län.

Från januari fram till och med juli i år har det inkommit 388 anmälningar om våld i parrelationer och vad gäller brott mot barn har antalet ökat med 6 procent under samma period.

Oroväckande utveckling

Antalet inkomna anmälningar om våldtäkt har hittills i år haft en kraftig ökning på hela 28 procent.

Länsstyrelsen kallar utvecklingen för oroväckande när de sammanfattar lägesbilden i Örebro län, men att det också kan finnas något positivt i det.

– Det är så klart förskräckligt, det är verkligen illa. Men det finns också ett stort mörkertal. Är det så att fler anmäler är det ju något positivt, då fler kan få hjälp. Men om brotten ökar är det så klart oroväckande, säger Klara Bolinder, särskilt sakkunnig i jämställdhet vid Länsstyrelsen i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.