Marcus Strid, leg. naprapat, berättar att många har slutat träna. Foto: Leonora Toplica/SVT

Effekterna av hemarbete: ”Många har ont i axlar och nacke”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter med nack- och bröstryggsproblem har ökat – det vittnar flera naprapater i Örebro om.

– En del som tidigare jobbat vid höj- och sänkbart skrivbord står nu och jobbar vid strykbrädan hemma, och har fått ont i axlar och nacke, säger Elinor Strömberg, legitimerad naprapat vid Region Örebro län.

Sedan de lokala restriktionerna infördes så stängdes många kommunala badhus och gym för att minska smittspridningen. Nu har naprapaterna i Örebro märkt av att många har slutat träna helt, och menar att det också kan vara en orsak till smärtorna.

– De har mer eller mindre slutat träna och de tränar inte hemma. Det gör att de tappar muskulatur och blir mer lättpåverkade hemma när de sitter statiskt, säger Marcus Strid, legitimerad naprapat.

– Man har stängt vattengympa och gymmet, ja allt. Vi märker att man har mer ont för att det är stängt, säger Elinor Strömberg.

I klippet ovan berättar Marcus Strid vad man ska tänka på när man jobbar hemma.

Hur gör du för att inte få ont av hemarbetet?

Inga Jonsson • Inte en fråga men ett tips. När jag jobbat hemma så har jag använt ett sängbord som jag ställt på köksbordet. Dvs en typ av brickbord som man använder för att äta frukost på i sängen. Då fick jag en bra ståhöjd att jobba vid. Tror att det finns på t ex IKEA, jag har ärvt mitt från svärmor.

Jerry Ramström • Vi har inga som helst möjligheter till hemarbete. Industrigolv i all ära så får vi har våra krämpor på ordinarie arbetsplats.

Marie • Man måste påminna sig själv att jobba utan skärm. Enligt Arbetsmiljöverket ska man inte sitta vid datorn hela arbetsdagen. Sitter man mer än någon timme ska arbetsgivaren se till att man har terninalglas, är man dessutom över 40 år bör man ta ögondroppar för att man inte har tillräckligt med olja i tårvätskan. Kunskap skyddar, man måste ta hand om sig själv, ingen annan gör det. Ta pauser och titta på långt håll och stretcha.

Nu har vi fått några förslag på var man kan köpa till exempel höj- och sänkbara bord. Som Public service-företag ska vi inte otillbörligt gynna specifika företag. Därför vill vi påpeka att det finns andra ställen att köpa bord ifrån än de som blivit tipsade om i denna chatt.

Per Olof Hall • Står upp och jobbar så mycket jag kan med en så kallad desk riser, en höj och sänkbar bordsskiva. En fiffig och relativt billigt lösning som exempelvis finns att köpa på ergonomi.eu.

Eva • Vi har ett tvådelat inomhuspingisbord med infällbara ben som blir varsitt skrivbord för två på dagen. Efter skola och jobb spelar vi pingis och ställer sen undan det inför nästa dag. Vi har också ett ett fällbord mot en vägg som med en skiva uppfälld blir arbetsplats för en person. Glöm inte bra belysning och att gå ut före kl 13 för att få solljus!

HH • Bildskärm är verkligen bra, det kan man få för 200kr i second hand affär. Väl värt investeringen då bara sjukgymnastikbesök kostar minst 100kr per tillfälle. Man får vara lite noga med att ta rätt bildkabel bara.
Det är också skönt att ha en stor bildskärm plus skärmen på laptopen så man kan jobba på två skärmar. Då kan man lägga upp laptopskärmen i samma höjd som bildskärmen. Mus och tangentbord kan man också hitta billigt i second hand affär.

Petra • Jag har en liten skrivbordsskiva på en Stringhylla med stor skärm och tangentbord. Den bärbara datorn står på en hylla ovanför så när det är videomöten står jag upp för att hamna i höjd med kameran. Fiffigt!

Annamaria • Stavgång med fjädrande stavar- utomhus, roligare än att trampa på crosstrainer eller träna på löpband, bra för hela ryggen och muskulaturen, passar vältränade och otränade.

Roland Fredriksson • Min fru arbetar hemma och köpte ett höj och sänkbart bord samd en riktig kontorsstol. Fungerar jättebra tillsammans med dagliga lunchpromenader och gympa med Sofia framför TV’n!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet