Har du några tips på hur man undviker smärta vid distansarbete? Dela med dig i vår chatt! Foto: Stina Stjernkvist/TT

Chatt: Så gör Örebroarna för att inte få ont av hemarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Brist på ergonomiska arbetsredskap, som lämplig kontorsstol och höj- och sänkbart skrivbord, i kombination med stängda träningsanläggningar har resulterat i att fler söker hjälp för nack- och bröstryggsproblem. Detta är en effekt av coronapandemin, vittnar naprapater i Örebro om. Hur ser det ut på ditt hemmakontor? Hur gör du för att minska, eller lindra, smärta på grund av distansarbete? Dela med dig i vår chatt!

SVT rapporterade · Hur gör du för att inte få ont av hemarbetet?

Inte en fråga men ett tips. När jag jobbat hemma så har jag använt ett sängbord som jag ställt på köksbordet. Dvs en typ av brickbord som man använder för att äta frukost på i sängen. Då fick jag en bra ståhöjd att jobba vid. Tror att det finns på t ex IKEA, jag har ärvt mitt från svärmor.

Inga Jonsson

Vi har inga som helst möjligheter till hemarbete. Industrigolv i all ära så får vi har våra krämpor på ordinarie arbetsplats.

Jerry Ramström

Man måste påminna sig själv att jobba utan skärm. Enligt Arbetsmiljöverket ska man inte sitta vid datorn hela arbetsdagen. Sitter man mer än någon timme ska arbetsgivaren se till att man har terninalglas, är man dessutom över 40 år bör man ta ögondroppar för att man inte har tillräckligt med olja i tårvätskan. Kunskap skyddar, man måste ta hand om sig själv, ingen annan gör det. Ta pauser och titta på långt håll och stretcha.

Marie

Nu har vi fått några förslag på var man kan köpa till exempel höj- och sänkbara bord. Som Public service-företag ska vi inte otillbörligt gynna specifika företag. Därför vill vi påpeka att det finns andra ställen att köpa bord ifrån än de som blivit tipsade om i denna chatt.

SVT-avatarSVT-avatar
Sofi Röjlar
SVT

Står upp och jobbar så mycket jag kan med en så kallad desk riser, en höj och sänkbar bordsskiva. En fiffig och relativt billigt lösning som exempelvis finns att köpa på ergonomi.eu.

Per Olof Hall

Vi har ett tvådelat inomhuspingisbord med infällbara ben som blir varsitt skrivbord för två på dagen. Efter skola och jobb spelar vi pingis och ställer sen undan det inför nästa dag. Vi har också ett ett fällbord mot en vägg som med en skiva uppfälld blir arbetsplats för en person. Glöm inte bra belysning och att gå ut före kl 13 för att få solljus!

Eva

Bildskärm är verkligen bra, det kan man få för 200kr i second hand affär. Väl värt investeringen då bara sjukgymnastikbesök kostar minst 100kr per tillfälle. Man får vara lite noga med att ta rätt bildkabel bara.
Det är också skönt att ha en stor bildskärm plus skärmen på laptopen så man kan jobba på två skärmar. Då kan man lägga upp laptopskärmen i samma höjd som bildskärmen. Mus och tangentbord kan man också hitta billigt i second hand affär.

HH

Jag har en liten skrivbordsskiva på en Stringhylla med stor skärm och tangentbord. Den bärbara datorn står på en hylla ovanför så när det är videomöten står jag upp för att hamna i höjd med kameran. Fiffigt!

Petra

Stavgång med fjädrande stavar- utomhus, roligare än att trampa på crosstrainer eller träna på löpband, bra för hela ryggen och muskulaturen, passar vältränade och otränade.

Annamaria

Min fru arbetar hemma och köpte ett höj och sänkbart bord samd en riktig kontorsstol. Fungerar jättebra tillsammans med dagliga lunchpromenader och gympa med Sofia framför TV’n!

Roland Fredriksson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet