Foto: SVT

Efter 12 år: Dövblind fick rätt mot kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Många dövblinda har svårt att få den hjälp de behöver från sina kommuner. Det vittnar många experter om. Ewa-Helen Rydmark i Örebro är en av de som kämpat länge.

– Jag har gråtit många gånger, säger Ewa-Helen Rydmark.

Ewa-Helen bor i Örebro och har under 12 år kämpat om sin rätt till personlig assistans. Kommunen har gjort flera bedömningar av vad hon klarar av i hemmet.

Försämras sakta

Besluten har dock varierat. En del år har hon fått mer hjälp, andra mindre. Och det trots att hennes sjukdom sakta försämras för varje år som går.

– 2012 tog kommunen ifrån mig de extra ledsagartimmarna jag hade. Det gjorde att jag inte kunde resa utanför Örebro, säger Ewa-Helen.

Experter på området säger att Ewa-Helens fall inte är unikt. Variationen på besluten är stora även fast problematiken hos patienterna är likartade.

– Det här har jag sett i många fall, säger professor Claes Möller, som är expert på dövblinda. Kunskapen om dövblindhet är för låg i kommunerna.

Fick stöd

För Ewa-Helen kom lösning i kontakten med ett privat assistansbolag som stöttade henne i ännu en process. Kommunen gjorde en ny bedömning och tog nu beslutet att hon hade rätt till personlig assistans.

– Efter många år har de äntligen förstått att jag behöver personlig assistans. Jag trodde att jag drömde när jag fick beslutet, säger Ewa-Helen Rydmark. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.