Peter Springare bortplockad på grund av hur utredningen har hanterats. Foto: SVT

Efter intern kritik – Springare petas från utredningen av mordet på Örebrokvinna

Uppdaterad
Publicerad

Polisens spaningsledare, Peter Springare, har efter intern kritik om hur utredningen av mordet på en 45-årig kvinna hanterats blivit bortplockad. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Örebro handlar kritiken både om vilka utredningsinsatser som sattes in vid försvinnandet, men också att han tog semester innan kroppen hittats.

Det har gått en dryg månad sedan en 45-årig kvinna anmäldes försvunnen från sitt hem i Örebro. Polisen gjorde snabbt bedömningen att hon inte hade försvunnit av egen fri vilja och rubricerade det som människorov.

Fyra dygn senare larmar allmänheten polisen om att kvinnans kropp hittats i närheten av hennes hem.

Hjärstamordet

Nu kan SVT Nyheter Örebro avslöja att Peter Springare, som är polisens utredningsledare, har blivit bortplockad på grund av hur utredningen har hanterats.

– Jag vill inte kommentera varför, men det stämmer att vi har bytt utredare, säger polisens kommunikationschef Mats Nylén.

”Viktigt att det sköts på bästa sätt”

Från i fredags leds istället den polisiära utredning av Mikael Nykvist som i vanliga fall är chef på avdelningen för brott mot barn.

Varför har du tagit över utredningen?

– Det vill jag inte kommentera utan den frågan får du ställa till min chef, säger han till SVT.

Facket inkopplat

När SVT Nyheter Örebro når Mats Nylén berättar han att polisen initierat ett personalärende och att förhandlingar med facket pågår.

– Vi är måna om att en så här viktig utredning ska skötas på allra bästa sätt, säger Mats Nylén.

Kritik mot utredningen

Polisen rubricerade fallet som människorov och det tog över fyra dagar innan kroppen hittades.

Enligt Mats Rupla som är chef på polisens hundenhet hade kroppen sannolikt hittas tidigare om man istället vidtagit de utredningsåtgärder som görs i samband med rubriceringen ”försvunnen person”.

– Det är jag övertygad om, säger han.

Åkte på semester

Bara dagar efter att kvinnan anmälts försvunnen reste Peter Springare på semester. Enligt uppgifter hade man fattat beslut att inte vidta några ytterligare planerade utredningsinsatser.

Detta har väckt skarp kritik inom polismyndigheten, vilket nu alltså leder till att Peter Springare får gå.

– Det är klart att det är så. Det här handlar inte för hur man har uttryckt sig i sociala medier utan det här handlar om hur man sköter sitt arbete.

Hur påverkas utredningen av att spaningsledaren byts ut?

– Får nya utredaren en bra överlämning så är det inga problem. Det är inte ovanligt att det händer i semestertider men vad som är anledningen nu är ett polisiärt beslut.

Överklagar beslag

Samtidigt har två anhöriga till den man som är misstänkt för mordet klagat på att polisen tagit deras tillhörigheter i beslag. Det handlar bland annat om en dator och beslag som polisen gjort i en sommarstuga.

Nu kommer Örebro tingsrätt ta ställning till om beslagen ska hävas.

– De har klagat på beslagen och jag motsatte mig det, säger åklagaren Åsa Hiding.

De anhöriga ville inte kommentera saken i media.

SVT söker Peter Springare

SVT Nyheter Örebro söker Peter Springare för en kommentar.

Under måndagen sa han kortfattat till SVT att ”man kan säga att jag ska på semester”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hjärstamordet

Mer i ämnet