Terese Vigardts son blev hotad på en skola i Kumla. Nu utreder skolinspektionen. Foto: SVT

Efter knivhoten – Skolinspektionen startar utredning

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen kommer att utreda incidenterna i Kumla där två elever vid olika skolor hotat andra barn med kniv. Föräldrar till de hotade barnen är missnöjda över hur kommunen agerat.

– Det är oerhört allvarligt och kräver massiva insatser från skolorna, säger Carin Holtz som är tillsynschef på Skolinspektionen.

Flera av barnen som hotades på en skola i Kumla i fredags mår dåligt. Föräldrarna berättar att deras barn känner sig otrygga och har fått mardrömmar.

– Min son har haft svårt att sova på kvällarna och samtidigt så tror jag inte att han insåg vad som egentligen hände och vad som kunde ha hänt, säger Terese Vigardt.

Hot på skola

Har anmält händelsen

En av eleverna som hotades vägrar gå till skolan och föräldrarna har nu anmält händelsen till både polisen och Skolinspektionen. Tillsynsmyndigheten kommer nu att starta en utredning.

LÄS MER: Tioåringar knivhotade förskolebarn

– Det är mycket ovanligt och jag känner inte till att så här små barn skulle ha knivhotat. Det är väldigt sällsynt, säger Carin Holtz som är tillsynschef på skolinspektionen

Stängdes av

De två elever som hade med sig kniv till skolorna stängdes av för några dagar. Den senaste incidenten är anmäld till socialtjänsten men föräldrarna tycker att skolans agerande har varit dåligt.

Kommunen håller inte med om att agerande varit bristfälligt och Ann-Sofie Vennerstrand som är utbildningschef i Kumla kommun är inte orolig för den kommande granskningen. Hon är säker på att skolans agerande var snabbt och korrekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot på skola

Mer i ämnet