Karin Eldblom är förundersökningsledare på polisen i Hallsberg. Foto: Julia Eriksson / SVT

Polisen kritisk till uteblivna anmälningar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen reagerar nu efter att Kumla kommun valt att inte anmäla de två fall där två elever i 10-årsåldern haft kniv med sig till skolan och hotat andra elever.

– Om vi får kännedom om att ett brott har begåtts har vi en skyldighet att anmäla, säger förundersökningsledaren Karin Eldblom.

En elev i 10-årsåldern hotade i fredags fyra andra elever med kniv på en skola i Kumla utan att kommunen anmälde händelsen till polisen. Kommunen agerade på samma sätt vid en liknande händelse någon vecka tidigare.

Som förklaring sa utbildningschefen i kommunen att de rådfrågat polisen som sagt att de skulle anmäla direkt till socialtjänsten. Men det är en bild som polisen själva inte känner igen.

Hot på skola

– Jag har bara läst det som tjänstemännen säger och i den texten verkar det som att polisen avrått de från att anmäla, säger Karin Eldblom som är förundersökningsledare på polisen i Hallsberg.

TV: Se hela inslaget här

Kanske ett missförstånd

Polisen menar att oavsett om personerna är straffmyndiga eller ej så ska liknande incidenter alltid anmälas till polis.

– Det kan handla om ett missförstånd i kommunikationen, för om vi får kännedom om att ett brott har begåtts har vi en skyldighet att anmäla.

De två elever som hotade andra elever stängdes av några dagar efter händelserna och fick hemundervisning. Kommunen säger samtidigt att händelsen är anmäld till socialtjänsten.

– Frågan är om polisen har uppfattat att det rör sig om ett brott när tjänstemännen rådgjort med polisen utan att det framgått att det rörde sig om ett brott, säger Karin Elblom.

Har du eller ditt barn råkat ut för någonting liknande? Tipsa oss och hör av dig till oss på orebro@svt.se eller ring redaktionen på 019-35 35 35.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot på skola

Mer i ämnet