Foto: Thomas Wedin/SVT

Efter misstänkt våldtäktsförsök på Oskarstorget – nu åtalas 28-åring

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige man som misstänks för att ha attackerat och försökt våldta en nioårig flicka på Oskarstorget i somras åtalas idag vid Örebro tingsrätt. Mannen som först misstänktes för försök till grov våldtäkt mot barn nekar till anklagelserna.

Det var en tidig morgon i slutet av juli som den nu 28-årige mannen enligt åtalet överföll en nioårig flicka som var på väg till skolan. Men en läkare som passerade platsen kunde avbryta attacken och tack vare hennes vittnesuppgifter kunde den misstänkta gärningsmannen gripas.

Åklagaren rubricerade händelsen som försök till grov våldtäkt mot barn och mannen häktades. Mannen åtalas nu för överfallet men även för ett fall av stöld.

Flera tekniska bevis

Utredningen kring överfallet har pågått i mer än ett halvår och flera tekniska bevis har analyserats.

Enligt stämningsansökan består den tekniska bevisningen bland annat av att fibrer från en av mannens jackor har hittats på flickans kläder.

Vittne följde efter

I stämningsansökan framgår också att tre vittnen till händelseförloppet har hörts. Ett av dem följde dessutom efter mannen, i ett försök att få tag på honom.

– Vad gäller vem gärningsmannen är har vittnena lämnat signalement och pekat ut gärningsmannen i en fotokonfrotation, säger åklagaren Louise Helleday.

Mannen blev även polisanmäld av sin arbetsgivare efter att han ska ha skickat bilder av sexuell natur till en patient samtidigt som han var anställd inom vården i Örebro län.

– Den anmälan är inte med i åtalet men den är inte avskriven heller, säger Louise Helleday.

Gör inga medgivanden

Under utredningen har mannen hela tiden nekat till anklagelserna. Han släpptes ur häktet i mitten av oktober.

– Han menar att det inte är han som har gjort det här, och gör inga medgivanden alls, säger Louise Helleday.

Flickan klarade sig utan allvarliga skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldtäktsförsök på nioåring

Mer i ämnet