Foto: Thomas Wedin.

Överklagar dom efter uppmärksammat barnöverfall

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige man som dömts till tre års fängelse för våldtäktsförsök på en 9-årig flicka vid Oskarstorget i Örebro förra sommaren har överklagat domen till Högsta domstol. Mannen nekar till att ha något med överfallet på flickan att göra.

28-åringen friades helt när Örebro tingsrätt prövade fallet i våras. Tingsrätten tyckte inte att de bevis som åklagaren la fram höll. Bland annat underkände tingsrätten utpekandet av 28-åringen av både flickan som överfölls och andra vittnet. 

När hovrätten prövade fallet så omvärderade man bevisen och fällde i stället mannen. Hovrätten menade bland annat att flickans utpekande av mannen var “mycket trovärdigt”, och dömde mannen till tre års fängelse.

Att de två instanserna kommit till olika slutsats i just av utpekandet av mannen är vad han för fram i sin överklagan till Högsta domstolen (HD), som bara tar upp ärenden där det saknar vägledande avgöranden.  För att ge vägledning och skapa rättssäkerhet bör HD därför ta upp fallet, skriver mannens advokat i överklagandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäktsförsök på nioåring

Mer i ämnet