Foto: Thomas Wedin/SVT

28-åring döms till fängelse för våldtäktsförsök på Oskarstorget

Uppdaterad
Publicerad

Den 28-årige man som misstänkts för ett våldtäktsförsök mot en 9-årig flicka i slutet av juli ifjol har i dag dömts till tre års fängelse av Göta hovrätt.

Hovrättens dom meddelades vid 11-tiden idag. Man väljer därmed att gå emot tingsrättens dom från april i år, och fäller i dag 28-åringen för försök till grov våldtäkt mot den då 9-åriga flickan till 3 års fängelse. Han ska också betala ett skadestånd på 150 000 kronor.

Brottet anses som grovt på grund av flickans unga ålder och på grund av det våld 28-åringen har använt för att tvinga sig på flickan.

Omvärderad bevisning

När målet togs upp i Örebro tingrätt tidigare i år friades mannen. Det ansågs då att åklagarens bevisning inte höll – bland annat avskrevs flera vittnesuppgifter och fibrer som hittats på flickans kläder ansågs inte nödvändigtvis ha kommit från den åtalade 28-åringens jacka.

I ett pressmeddelande från Göta hovrätt framgår att man omvärderat den bevisning som tingsrätten på vissa punkter ansåg inte höll.

Har befunnit sig vid brottsplatsen

Enligt hovrättslagmannen Linda Hallstedt visar bevisningen att 28-åringen i tid och rum befunnit sig vid brottsplatsen när överfallet skedde och därmed haft förutsättningar att utföra brottet:

– Det tillsammans med de observationer som flickan och vittnen gjort av gärningsmannens utseende och klädsel på platsen, vad som framkommit vid konfrontationer, den tekniska bevisningen i form av fiberundersökning av målsägandens tröja och 28-åringens jacka samt 28-åringens tänkbara motiv, är förhållanden som sammanvägda bevisar att 28-åringen är gärningsman, säger hon i hovrättens pressmeddelande.

Fibrer från kläder

Bland annat framgår det i domen att de fibrer som återfunnits på flickans tröja och ryggsäck kommer från 28-åringens jacka. I vittnesmål från Nationellt forensiskt centrum, NFC, som genomfört undersökningen av kläderna framgår det att det är 100 gånger mer sannolikt att jackan varit i kontakt med flickans tröja än att den inte varit det.

Flickans utpekande

I tingsrättens dom ansåg man att flickans utpekande vid en konfrontation där 28-åringen och sju andra personer deltog var ”väldigt svagt underbyggd”, bland annat för att flickan haft kroppskontakt med en polis under utpekandet. Polisen visste vem den misstänkta gärningsmannen var, och tingsrätten ansåg att polisen medvetet eller omedvetet kunnat påverka flickan.

Av hovrättens dom framgår att kroppskontakten uppstod först efter att flickan pekat ut 28-åringen, och att den dessutom var ”hastigt övergående” när mannen visades för flickan igen. Hovrätten anser i sin dom att utpekandet är ”mycket trovärdigt” och att flickans utpekande av 28-åringen ”varit mycket tydligt och bestämt”.

Missnöjd med domen

När SVT Nyheter Örebro når 28-åringens advokat Anders Ylönen vill han inte uppge om han diskuterat domen med sin klient eller inte:

– Vi är givetvis jättemissnöjda med domen och kommer att överklaga den inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldtäktsförsök på nioåring

Mer i ämnet