Foto: Thomas Wedin.

Högsta domstolen prövar inte barnvåldtäktsförsöket vid Oskarstorget

Publicerad

Nu har rättssystemet slutgiltigt sagt sitt om våldtäktsförsöket på en 9-årig flicka som en 28-årig man utförde på Oskarstorget i centrala Örebro förra sommaren. Mannen hade överklagat sin fängelsedom till Högsta domstolen – som nu beslutat att inte ta upp fallet.

Det var en tidig morgon i slutet av juli sommaren 2017 som den nu 28-årige mannen överföll en nioårig flicka som var på väg till skolan.

Men flera förbipasserande såg vad som hände och kunde stoppa överfallet. Senare på dagen greps den misstänkte mannen.

Två domstolar – två olika domar

28-åringen friades helt när Örebro tingsrätt prövade fallet tidigare i år. Tingsrätten tyckte inte att de bevis som åklagaren la fram höll. Bland annat underkände tingsrätten utpekandet av 28-åringen av både flickan som överfölls och andra vittnen. 

När hovrätten prövade fallet så omvärderade man bevisen och fällde i stället mannen. Hovrätten menade bland annat att flickans utpekande av mannen var “mycket trovärdigt” och dömde mannen till tre års fängelse.

Överklagade till Högsta domstolen

Att de två domstolarna kom till helt olika slutsatser var motiveringen 28-åringen använde när han överklagade till Högsta domstolen. Högsta domstolen tar bara upp ärenden där det saknar vägledande avgöranden och det här var ett sådant fall, enligt mannen.

Det tycker inte Högsta domstolen efter att ha tittat på ärendet. Beslutet är att domstolen inte prövar fallet och därmed står hovrättens dom på tre års fängelse fast. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.