Foto: Thomas Wedin/SVT

Misstänkta våldtäkten på Oskarstorget: Därför frikänns 28-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Örebro tingsrätt har i domen gått igenom de bevis som åklagaren lagt fram. Här går vi igenom hur tingsrätten resonerat.

Tingsrätten konstaterar att flickan verkligen utsatts för ett överfall, byggt på flickans berättelse och ögonvittnen till händelsen. Däremot kommer de fram till att bevisen inte räcker till att fälla den misstänkte 28-åringen.

Flickans utpekande 

Flickan pekade ut den misstänkte vid en konfrontation där han och sju andra personer deltog. Men tingsrätten tycker utpekandet är ”väldigt svagt underbyggt”.

Det beror dels på att vid konfrontationen deltog också en polis som visste vem som var den misstänkte. Flickan hade kroppskontakt med polisen, genom att hålla denne i handen eller på axeln. Tingsrätten skriver att detta ”medvetet eller omedvetet” kan ha påverkat flickan som ”kan ha anpassat sig efter upplevda förväntningar”.

Dessutom har flickan efter konfrontationen pekat ut två andra män som gärningsmän, vilka har avförts av polisen. Även detta gör att tingsrätten tycker att utpekandet i konfrontationen minskar i värde.

En annan del som tingsrätten värderar är uppgiften att flickan ska ha bitit mannen som överföll henne i fingret. Den misstänkte 28-åringen hade inga skador på händerna när han undersöktes i  polisutredningen några dagar efter överfallet. Även det talar ”med styrka” mot flickans utpekande av mannen, skriver tingsrätten i domen.

Andra vittnen

När det gäller andra vittnen till överfallet konstaterar tingsrätten att ett av ögonvittnena pekade ut två andra personer vid en fotokonfrontation och att det vittnets uppgifter har ”lågt, om ens något, bevisvärde”.

Även ett andra ögonvittnes utpekande vid fotokonfrontation bedöms inte ha ”sådan tillförlitlighet” att det binder 28-åringen till brottet.

Tingsrätten konstaterar också att de uppgifter om klädsel på gärningsmannen som flera vittnen lämnat ”avviker definitivt” från vad som klarlagt om 28-åringens kläder på natten och morgonen då överfallet begicks.

Textil-fibrer 

De fibrer som hittats på flickans tröja och den misstänkts jacka bedöms inte heller ha något tyngre bevisvärde. Enligt den brottsplatsundersökare som vittnade under rättegången kan fibrerna komma från 28-åringens jacka men att de lika gärna kom komma från något annat plagg, i något annat material, i samma färg.

Dessutom konstaterar tingsrätten att det inte finns något som visar att den misstänktes kläder paketerats på rätt sätt av polisen när de omhändertogs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldtäktsförsök på nioåring

Mer i ämnet