Foto: Thomas Wedin.

Dömdes för våldtäktsförsök mot barn – blir av med sin sjuksköterskelegitimation

Uppdaterad
Publicerad

Det var i oktober 2018 som den då 28-årige mannen dömdes till tre års fängelse av Göta hovrätt för försök till grov våldtäkt mot barn. Nu blir mannen av med sin sjuksköterskelegitimation efter ett beslut av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Beslutet togs 20 juni i år, alltså så sent som i förra veckan, och grundar sig i en anmälan mot den dömde mannen gjord av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

I beslutet skriver Hälso- och sjukvårdsnämnden att den inte ser någon anledning att göra en annan bedömning av det som hände än den Göta hovrätt gjorde i sin dom – att 28-åringen utsatt en 9-årig flicka för ett våldtäktförsök.

”Det brott som [gärningsmannen] är dömd för, sexualbrott mot barn, är oförenligt med rollen som röntgensjuksköterska och brottsligheten påverkar i hög grad myndigheternas och allmänhetens förtroende för honom”, skriver nämnden i sitt beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.