Efter sköterskelarm – äldreboende granskat

Uppdaterad
Publicerad

Utan mat i 18 timmar, utan smärtstillande medicin och så en man vars stödstrumpor inte gått att ta på på grund av att benen svullnat när personalen dröjt för länge.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, granskat vården vid kommunala Rex hemvård i Örebro.

Det var i februari tidigare i år som tre sjuksköterskor vid Rex hemvård i Örebro kommun gick ut och kritiserade den bristande patientsäkerheten vid boendet. 

”Svåra ryckningar”

Rex Hemvård

Av anmälan framgick bland annat att personalen inte har förutsättningar att utföra ett bra arbete. Anmälan innehöll även beskrivning av flera händelser. I sjuksköterskornas brev stod bland annat:

– ” En dement dam har ett flertal gånger fått sina tre planerade besök, då mat serveras, mellan kl 10.30 till 16.00. Detta leder till en nattfasta på cirka 18 timmar. Rekommenderad nattfasta är 11 timmar. För lång nattafasta kan leda till muskelförsvagning, undernäring, yrsel och även störd nattsömn.”

– ”En patient har under en dag inte fått sina narkotiska smärtstillande läkemedel vid tre tillfallen i följd vilket lett till abstinenssymtom enligt hennes läkare. En annan patient fick inte heller sin ordinerade medicin två doser i rad vilket ledde till att hon fick svåra ryckningar i ansiktet och behövde sjukhusvård.”

– ”En mans stödstrumpor går inte att få på för att personalen kommer för sent så benen svullnar.”

Handlingsplan upprättad

Enligt områdeschefen har man upprättat en handlingsplan vid Rex hemvård med målet att få bukt med korttidsfrånvaron, få till en bättre planering, förbättra arbetsmiljön och öka kontinuiteten hos vårdtagarna.

Öppnat nytt ärende

IVO som påpekar flera brister har nu öppnat ett nytt ärende för att följa förbättringsarbetet och för att granska hur nämnden nu säkerställer att den interna samverkan, avvikelsehanteringen samt dokumentationen fungerar i verksamheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rex Hemvård

Mer i ämnet