Foto: SVT

Personalbrist i hemvården drabbar äldre

Uppdaterad
Publicerad

Tre sjuksköterskor inom hemvården i Örebro har slagit larm om att deras pressade arbetssituation går ut över patienterna. Nu vill ansvarig politiker veta ”vad sjutton det är som händer”.

Kvällsmat klockan fyra på eftermiddagen, utebliven medicinering – nu slår tre sjuksköterskor i Örebro larm till socialstyrelsen om brister i hemvården.

Det är de områdesansvariga sjuksköterskor vid Rex hemvård i Örebro som nu tröttnat på problemen och gjort en skrivelse till Socialstyrelsen

Rex Hemvård

Ur skrivelsen:

”Flertalet av vårda patienter intar alla dygnets måltider mellan kl 10.00 och kl 16.00

...

En patient har under en dag inte fått sina narkotiska smärtstillande läkemedel vid tre tillfallen i följd vilket lett till abstinens symtom enligt hennes läkare.

...

En annan patient fick inte heller sin ordinerad medicin två doser i rad vilket ledde till att hon fick svåra ryckningar i ansiktet och behövde sjukhusvård.”

Den ansvarige politikern  Rasmus Persson (C) är bekymrad -  Är det så som skrivningen säger, så får det inte gå till på det viset utan det måste man naturligtvis lösa. Det är ingenting som Örebro äldreomsorg ska stå för, han till Tvärsnytt.

– Är det brister kring medicineringen, så måste vi titta på vad vi kan göra för att rätta till det, säger fövaltningschefen, Tommy henningsson, men tillägger att det inte är han som ska göra det utan den medicinskt ansvarige.

Redan i morgon kommer man att ha ett möte kring problemen inom Rex hemvård med chefer på de olika ansvarsnivåerna och personal.

Rasmus Persson, säger att han kommer att följa upp ärendet:

– jag vill veta vad sjutton det är som händer!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rex Hemvård

Mer i ämnet