Foto: Pavel Koubek/TT

Efter uppsägningarna – Ericsson i Kumla anställer

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år kom beskedet: 330 anställda på Ericsson i Kumla förlorade jobben. Nu nyanställer man igen.

I februari i år fick 330 anställda på Ericsson i Kumla besked om att de skulle bli av med jobbet, efter beslutet i höstas om att produktionen skulle läggas ned.

Samtidigt stod det klart att ett 80-tal anställda skulle bli kvar inom området testutveckling för 5G – nästa generation mobilsystem. Och det är inom det området som man nu nyanställer.

Rekryteringsbehov

– Ja, eftersom vi sagt att vi i Kumla ska fokusera på att ha en bra utrustning för tester av 5G-systemen så har vi nu också ett rekryteringsbehov, säger Karin Ronander vid Ericssons presstjänst.

Nyrekryteringen sker inom ramen för Ericssons större fokus på forskning och utveckling i Sverige, där 1000 ingenjörer ska rekryteras under tre år. Hittills har redan fler än 400 personer anställts.

– I Kumla har vi haft några tjänster ute. Vi efterlyser kompetens både inom mjuk- och hårdvaruutveckling. Vi använder oss också av olika partners för att ta in externa konsulter under de perioder vi behöver det, säger Karin Ronander.

Nästan alla har slutat

Inom den tidigare produktionen i Kumla har nu i princip alla slutat.

– Det finns fortfarande en liten grupp kvar som gör den sista avvecklingen, men även de slutar under hösten, säger Karin Ronander

Och bland dem som blev av med jobbet i Kumla har många hittat ny sysselsättning. Av de 330 som blev uppsagda har ungefär hälften fått nya jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.