Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tony Ring menar att cirkulationsplatser är vägen framåt. Foto: Martin Wik /SVT

Efter flera års försening – nu finns lösning för Ekebykorset

Uppdaterad
Publicerad

Ombyggnationen av Ekebykorset i Karlskoga har stått still i drygt ett år på grund av svåra markförhållanden, men nu finns en plan för hur korsningen ska färdigställas.

För drygt ett år sedan pausades bygget av den olycksdrabbade korsningen, men det har fortsatt kosta skattepengar. Totalt handlar det om sju miljoner kronor.

– Det är flera olika omkostnader, bland annat handlar det om vattenhantering, trafikanordningar och flytt av vattenledningar, säger Nicklas Broberg, projektledare på Trafikverket till SVT Örebro.

Olycksdrabbade Ekebykorset

Stryker planerad tunnel

Bygget står fortfarande still, men nu har man kommit fram till en lösning vilket innebär att man lämnar den ursprungliga planen; att bygga en gång- och cykeltunnel. Lösningen nu blir att bygga en passage i samma nivå som vägen.

– Våra utredningar har visat att den planerade gång- och cykeltunneln under vägen riskerar att bli alltför kostnadsdrivande. Genom den här inriktningen kan vi komma vidare i ett bygge som stått stilla länge, säger Nicklas Broberg, projektledare på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Återställer platsen

Bygget skulle ha varit klart hösten 2021, men markförhållandena visade sig vara svårare än väntat. I och med den nya planen kan en upphandling av entreprenör starta, vilken beräknas vara klar vid årsskiftet. Man kommer även börja återställa platsen där den tidigare gång- och cykeltunneln planerades under året.

– Vi beklagar att det här projektet dragit ut på tiden, och vi är medvetna om att det påverkat både boende i Karlskoga och trafikanterna på vägen, säger Nicklas Broberg, projektledare på Trafikverket.

I klippet nedan berättar Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga, om orsaken till förseningen av ombyggnationen av Ekebykorset. Klippet är från februari 2021.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olycksdrabbade Ekebykorset

Mer i ämnet