Tindra-Lee Heindal är en av eleverna som går barn och fritidsprogrammet vid Lindeskolan och som blev garanterad en visstidsanställning som sedan blev indragen av Lindesberg kommun. Foto: Nick Strömgren

Eleverna garanterades jobb – tre veckor innan studenten drogs löftet tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Elever på barn- och fritidsprogrammet vid Lindeskolan garanterades en visstidsanställning på tio månader efter den stundande studenten. Men nu har kommunen ändrat sig – och erbjuder istället timvikariat.

2019 infördes garanterad visstidsanställning i tio månader inom Lindesberg kommun för barn- och fridtidselever. Men tre veckor innan årets elever tar studenten kom mejlet från kommunen om att den garantin inte längre gäller.

– Man blev tom och inte alls lika taggad på studenten längre. Jag kände mig sviken, säger Tindra-Lee Heindal.

Bäddade för framtiden

Med löftet om tio månaders anställning i ryggen gjorde Tindra-Lee och de andra eleverna planer för framtiden. Flera av dem skaffade lägenhet eftersom de kände sig trygga med att lönen skulle kunna täcka hyran. Men nu är alltså läget ett annat, inte minst ekonomiskt.

– Jag vet inte riktigt vad som händer nu, om jag kanske behöver säga upp lägenheten för att jag inte har råd att betala den, säger Tindra-Lee Heindal.

Hör eleverna berätta om garantin de fått och känslorna efteråt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.