Angelica Karlsson (längst till vänster) och hennes klasskamrater är missnöjda med kommunens beslut. Foto: Nick Strömgren/SVT

Lindesbergs kommun ändrar sig – men elever får mindre jobb än utlovat efter studenten

Uppdaterad
Publicerad

Avgångselever på Lindeskolans barn- och fritidsprogram blir erbjudna fem månaders anställning av Lindesbergs kommun. Detta efter att kommunen först backat från garanterad anställning på tio månader. Ett beslut som eleverna inte är nöjda med.

– Vi vill ha de tio månader som vi kom överens om, säger avgångseleven Angelica Karlsson.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om att elever på Lindeskolans barn- och fritidsprogram hade garanterats 10 månaders anställning av kommunen efter avslutade studier. Ett beslut som infördes 2019 då Lindesbergs kommun var i behov av vikarier.

Men tre veckor innan årets elever tog studenten kom mejlet från kommunen om att den garantin inte längre gällde. Det tog inte lång tid innan kommunen hann ändra sig igen och beslutade att eleverna ska få fem månaders anställning.

Orolig inför framtiden

Oron över att inte ha inkomst efter den förkortade anställningen slår hårt mot eleverna, som nu tagit studenten.

– Det känns dumt att bli lovad tio månader och sedan få fem. Vi är inte riktigt nöjda. Man får inte tid att tänka efter om man vill plugga, det blir ingen inkomst efter de fem månaderna, säger Angelica Karlsson.

SVT Nyheter Örebro har sökt Lindesbergs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.