Över en miljon på flykt från Ukraina – oklart hur många som söker sig till länet

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen höll Länsstyrelsen i Örebro ett möte med flera myndigheter angående läget i Ukraina. Budskapet till media efter mötet är att risken för väpnad attack mot Sverige är låg – men det finns all anledning till att vara vaksam på annat.

Desinformation och cybersäkerhet är två allvarliga hot som kan drabba Sverige under det pågående kriget i Ukraina.

– Det vet vi sedan tidigare också, säger beredskapsdirektör Stina Sjölin, men just nu är det extra stor risk för dataintrång och sabotage av it-system.

Örebro län och kriget i Ukraina

Prata med barnen

När det gäller desinformation uppmanar beredskapsdirektören att man är försiktig med vilka uppgifter man för vidare och vilka källor man litar på.

– Här är det också viktigt att prata med barnen, säger hon. De rör sig mycket mer i sociala medier än vi.

Kan komma från Ryssland och Belarus också

När det gäller flyktingmottagning och asylsökande är det viktigt att veta att det kanske inte bara kommer människor från Ukraina.

– Försvaret har förvarnat för att vi kan se ett ökat antal asylsökande från Ryssland och Belarus också.

I klippet berättar Stina Sjölin mer om hur myndigheterna ser på risken för väpnade attacker och flyktingmottagandet i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet