• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här sitter pappan Askad Esmaeil och mamman Suzan Rasheed med med sina barn Dler, Ruha och Toreen tillsammans på ett fikaställe. Foto: Nick Strömgren/SVT

Så reagerar galleria-besökarna i Örebro på nya corona-reglerna om att äta ensam

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag är det nya regler som gäller för dig som vill äta mat på restaurang eller fika inne i exempelvis en galleria eller ett varuhus:  Du måste sitta ensam. I Örebro träffar SVT Nyheter familjen Esmaeil som nu fikar inne på Mariebergs galleria för sista gången på ett bra tag.

– Det blir mer isolerat, säger pappa Askad Esmaeil.

Det nya beslutet från Folkhälsomyndigheten innebär att sällskap inte kommer att tillåtas slå sig ner och beställa mat om verksamheten inte har en egen entré. Har man en familj med sig får man äta vid separata bord för att minska trängsel. Det hela gäller från och med 1 mars.

Inne på Marieberg galleria i Örebro tycker ser flera besökare att de nya reglerna nu kommer få tydlig inverkan på deras liv.

– Man kunde sträcka sig till att sitta två, Om man är och handlar tillsammans ska man behöva varsitt bord då, säger Ulrika Mühr som besöker gallerian med sin dotter Alma Mühr.

Enhetschef inväntar information

På Marieberg galleria säger man sig nu jobba för att få tydlighet i hur de nya restriktionerna ska kunna följas.

– Den information som kommit är otydlig så vi förstår inte riktigt vad som gäller, säger Sofie Kjellgren centrumchef för Marieberg galleria.

Vad skulle det innebära om man inte kan besöka era restauranger utan entré?

– Jag väljer att inte kommentera det eftersom det inte kommit information från regeringen eller Folkhälsomyndigheten, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet