Foto: SVT

En polisman minns: Gisslandramat på Näbbtorget

Uppdaterad
Publicerad

”En polisman minns” är en ny serie i Tvärsnytt där vi får följa den pensionerade polisen Göran Gunnarsson. Han tar oss tillbaka till händelser som berört honom under hans fyrtio år som polis.

Det blir delvis en resa genom ett Sverige som förändrats. Med hjälp av sekvenser från tv-arkivet, material ur polisens egna arkiv och tidningsklipp berättar Göran Gunnarsson om sex olika fall i Örebropolisens historia.

Göran Gunnarsson började som patrullerande polis år 1966 i Stockholm. 1967 kom han till Hallsberg som ordningspolis. I Örebro blev han sedan patrullerande polis igen 1972. I slutet av karriären arbetade Göran Gunnarsson som polisens presstalesman i Örebro, under åren 1995 – 2005. I dag är han pensionär och har tid att minnas.

En polisman minns

Kidnappare hotade med pistol

I kvällens avsnitt träffar Göran Gunnarsson kollegan Hans Ekerbring på Näbbtorget i Örebro, där ett gisslandrama utspelades 42 år tidigare. Ekerbring, då 24 år gammal, erbjuder sig att köra bilen med den pistolbeväpnade kidnapparen och gisslan.

– Det här är den första gisslansituationen i Örebro och som dessutom var uppe på regeringsnivå för att man skulle kunna lösa de krav han ställde, säger Göran Gunnarsson.

Fler avsnitt i serien En polisman minns sänds de kommande fem måndagarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

En polisman minns

Mer i ämnet