Polisen stoppar trafiken i Svartå efter att Ioan Ursut och Marten Imandi rymt från Kumlafängelset 1991. Foto: Ingvar Svensson / TT

Jakten på den legendariske rymmaren

Uppdaterad
Publicerad

”Han tog sig upp på kortsidan sprang över taket hoppade ner, sprang mot en port tog sig upp på muren sprang på den och hoppade sen ner på utsidan”. Det berättar Kenneth Gustafsson i det tredje avsnittet av en Polisman minns: ”Rymningarna”. Personen han talar om är Ioan Ursut.

Rumänen Ioan Ursut kom till Sverige 1984. Året efter döms han för rån och sätts på Norrköpingsanstalten. Därifrån rymmer han med hjälp av en falsk pistol av trä. Han sitter sen på Hallanstalten där han 1988, rymmer, genom ett 17 gånger 49 centimeter stort hål.

Hösten 1989 skjuter han och skadar allvarligt två polismän Mariatorget i Stockholm. Efter tio dagar på flykt grips han och hamnar på Kumlaanstalten.  Då kallas han för ”mästerrymmare” och har ett tungt brottsregister.

En polisman minns

Rymmer i stulen bil

Torsdagen den 9 maj 1991 är det så dags igen när Ioan Ursut lyckas att ta sig ut från anstalten genom att fly längs med muren och hoppa ner på utsidan.

I en stulen bil kör Ursut och hans medrymmare, av en slump rakt mot en av polisens vägspärrar i Svartåtrakten, men lyckas komma undan. Några dagar senare vid tretiden på morgonen den 15 maj passerar rymlingarna en trafikkontroll i Arbogatrakten. Och här i ett dike slutar färden – Ursut avlossar ett par skott och försvinner in i skogen – medrymmaren kan dock fångas in.

Reste sig upp bakom en buske

Ett par timmar senare kommer ett tips om att Ursut blivit sedd vid en bensinmack. Polismannen Lennart Andersson befann sig på samma mack för att tanka. Han berättar var Ursut sågs när han försvann in i skogen.

En polishund sattes in i jakten och snart kunde ett vapen hittas.

– Och där ett par hundra meter bort reste sig plötsligt Ursut upp bakom en granbuske, säger Lennart Andersson och pekar in mot skogen vid gamla ”Nalles” motel.

Dör i sin cell

Trots att han tidigare har skjutit mot poliser sträcker han upp armarna i luften och ger sig.

Ursut utlämnas till Italien 1994, där väntar ett 18-årigt straff för mord på en maffialedare. Men han tar sig ut via ett fängelsegaller och över muren med hjälp av hopbundna lakan. Han fångas in och rymmer igen. Under tiden han är fri, begår han nya brott.

Den 20 januari 2012 hittas han död i sin cell i ett rumänskt fängelse, där han suttit sedan 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

En polisman minns

Mer i ämnet