Foto: Arkiv

Sopbilen blev flyktbil

Uppdaterad
Publicerad
Göran Gunnarsson fortsätter sina undersökningar kring rymningarna från Kumla anstalten, året är nu 1973. Fyra interner bland annat Bosse dynamit och Lars Inge Svartenbrandt från interneringsavdelningen på det som sades vara landets mest rymningssäkra fängelse tar sig ut med hjälp av en sopbil – mitt framför näsan på vaktpersonalen.

– Det var från rastgården som internerna kunde sopbilen som kom vid regelbundna tider varje vecka, berättar Göran Gunnarsson, före detta presstalesman och polis i Örebro. Staket runt rastgården var bara hälften så högt som nu, så det vara bara att vänta in sopbilen och klättra över staketet.

Lars Enoch Pettersson blir vittne till sopbilens framfart på skolvägen i Kumla. De kör mot hans blå Chevrolet stannar och sliter upp dörren och hotar Lars Enoch med ett tillhygge av järn.

–Jag tog mig blixtsnabbt ut ur bilen – jag rullade ur bilen och över till andra sidan på gatan, minns han. Jag vågade inte resa mig upp, för då slår de ihjäl mig tänkte jag.

Jakten tog slut i Mosås

Sen tog de hans bil och försvann. Göran Gunnarsson berättar att han och en kollega mötte rymmarbilen vid näset i Mosås och tog upp jakten. Men de fick ge upp vid järnvägsbommarna i Mosås.

– Till vår förskräckelse går bommarna ner och busarna kommer över och vi blir stående.

Bilen hittas senare övergiven vid Glomman och det dröjde innan polishundar kunde börja söka.

– Vi hade otur, säger polismästaren – tre av våra hundar var sjuka och en hundförare hade semester.

Två månader i frihet

Fängelsechefen Lennart Wilsons förslag att beväpna anstaltspersonalen avvisas av såväl kriminalvårdsstyrelsen som personalorganisationerna.

En av rymmarna grips i Uppsala på pingstdagen – Bosse dynamit tas i Danmark i juni och en knapp månad senare hittas ytterligare en av rymmarna i skogen vid Årsta koloniområde i Stockholm.

Även Svartenbrandt fångas in, i Rörsås söder om Mariestad, efter drygt två månader i frihet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

En polisman minns

Mer i ämnet