Ett steg närmare en rondell i Ekebykorset

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns ett uppdrag att ta fram ritningar till ombyggnaden av Ekebykorset i Karlskoga. Men byggstarten dröjer ännu en tid.

Trafikverkets uppdrag att göra Ekebykorset i Karlskoga säkrare tar långsamt nya steg framåt.

– Vi har fått alla pengar som behövs för att göra alla utredningsstegen fram till byggfärdiga ritningar, säger projektledare Alexander Dufva på Trafikverket.

Olycksdrabbade Ekebykorset

De ritningar som tas fram innebär att Ekebykorset istället blir en rondell och att en gång- och cykeltunnel byggs i anslutning.

– Inga övergångsställen blir kvar, förtydligar Alexander Dufva.

Läs också: En död efter trafikolyckan på E18

Målat cirklar i gatan

Flera tillfälliga förbättringar har också gjorts för att minska riskerna i den olycksdrabbade korsningen. Bland annat har Trafikverket målat stora cirklar i marken med hastighetsbegränsningen 60 kilometer i timmen.

– Ett stort problem vi har med trafiken genom Karlskoga är att många kör för fort, konstaterar Ylva Gustafsson Höjer på Trafikverket. Den senaste tiden har vi lagt ner nästan 10 miljoner på att förbättra säkerheten.

Läs också: Namninsamling mot olyckskorsning

Demokratisk process

Trots det så kommer byggstarten att dröja till 2019.

– Det handlar om att det här är en demokratisk process där vi måste räkna med att någon kanske överklagar planerna, säger Alexander Dufva. Men vi är väldigt inställda på att göra den här lösningen så fort det är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olycksdrabbade Ekebykorset

Mer i ämnet