• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

EU-parlamentarikern Malin Björk tillsammans med en text ”EU Val Länets EU-kandidater 2019” Foto: Vänsterpartiet Pressfoto

EU-kandidaten: Malin Björk – Vänsterpartiet

Publicerad

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Vi har tagit reda på vad kandidaterna från Örebro län vill.

Det finns ingen kandidat från Örebro län på Vänsterpartiets lista. Istället har paritets toppkandidat Malin Björk svarat på frågorna.

Varför kandiderar du som EU-parlamentariker?

– Jag kandiderar för att Vänsterpartiet står för hopp om förändring – för ett europeiskt samarbete som sätter planetens överlevnad och människors livsvillkor framför storföretagens och lobbyisternas vinstintressen.

– Det innebär bland annat att vi måste få till en skarpare klimatpolitik och mota tillbaka de högerextrema krafterna som vill inskränka flyktingars, kvinnors och hbtq-personers rättigheter.

– Jag har redan varit EU-parlamentariker i snart fem år och under dessa år har jag byggt upp en bred kunskap och erfarenhet som jag gärna använder mig av i fem år till. Med en växande vänster kan vi göra verklig skillnad. 

Vilken är den viktigaste frågan för dig att driva som framtida EU-parlamentariker?


– Kampen för ett öppet, mer demokratiskt EU som klarar av en solidarisk flyktingpolitik, som står emot rasisterna och istället värnar mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och hbtq-rättigheter kommer vara avgörande.

– Men den kampen och kampen för klimatet klarar vi bara om vi också skapar mer jämlikhet i både Sverige och Europa. Jag har jobbat med dessa frågor redan under den gångna mandatperioden och kommer fortsätta göra det nästa mandatperiod.

Varför den frågan?


– Högerextrema och nationalister vill stänga Europas gränser och montera ner både demokrati och mänskliga rättigheter. Att ta strid för en human flyktingpolitik är centralt för att rädda liv, men också en hörnsten för att ta striden mot rasisterna och bygga ett solidariskt och mänskligt EU.

Så har vi jobbat

Visa

Vi har skickat ut frågor till de kandidater från riksdagspartierna i Örebro län som står högst på sitt partis lista till EU-parlamentet. Vi fick svar från sex av åtta partier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eu-valet 2019 Örebro

Mer i ämnet