Statsvetaren Jan Olsson är inte förvånad över SD:s framgångar i länet. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Statsvetaren om hur länet röstade: ”SD har vind i seglen”

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverigedemokraterna var det parti som ökade mest i Örebro län i valet till EU-parlamentet är inte förvånande. Inte heller att partiernas väljarstöd skiljer sig åt mellan olika val. Det menar Jan Olsson, professor i statskunskap vid Örebro universitet.

Enligt det preliminära valresultatet ökade Sverigedemokraterna med 6,1 procentenheter i Örebro län. Partiet ökar mest av alla och är det parti som får näst högst andel röster av länets väljare, efter Socialdemokraterna.

– Det följer ju ett mönster vi sett ett tag. Sverigedemokraterna har vind i seglen. Den ideologin som kommit att segla upp är en slags högernationalism.

Eu-valet 2019 Örebro

I två av länets kommuner blev SD störst. Den ena är Lekeberg, där Centerpartiet var det parti som fick störst stöd i valet till kommunfullmäktige i september.

– Det är ju en jättelång trend, att parti-identifikationen avtar. Vi splittrar våra röster, man kan rösta på ett parti lokalt och något annat nationellt. Man prövar sig fram, det är mer sakfrågorna som styr.

Socialdemokraterna tappar i Ljusnarsberg

Den andra kommunen där Sverigedemokraterna fick mest stöd är Ljusnarsberg. Det var också den kommun där stödet för Socialdemokraterna minskade mest, med 6,2 procent. Det förvånar inte Jan Olsson, som menar att S länge haft stora problem på liknande orter.

– Det är orter med problem och utmaningar sedan en lång tid. Det finns en slags uppgivenhet och man prövar nya alternativ. Det finns också, framförallt i Ljusnarsberg och Ställdalen, en kritik för att man sett migrationen på nära håll.

– Det har över tid varit en kritik och misstro mot de etablerade partierna, och det är framförallt Socialdemokraterna som är det etablerade partiet i bergslagsbygden.

Ökat valdeltagande

Valdeltagandet ökade med 3,7 procent i Örebro län och landade på 52,1 procent, ungefär samma som riket som låg på 53,3 enligt det preliminära valdeltagandet, vilket är ett rekord.

– Det är en positiv utveckling som finns i hela Europa. I Sverige har den pågått i många val nu. Sakta men säkert ser vi ut att bli en slags Europeiska medborgare också. Vi är mer positiva till EU i stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eu-valet 2019 Örebro

Mer i ämnet