Ken Karlsson (S) konstaterar att Socialdemokraterna gjort ett dåligt EU-val 2019. Foto: Anders Nord / SVT

(S) förlorarna i Ljusnarsberg: ”Bara att konstatera att vi gjort ett dåligt val”

Uppdaterad
Publicerad

Att bedriva EU-vänlig politik i Ljusnarsberg har alltid varit en utmaning. Det konstaterar Ken Karlsson (S), ordförande i fullmäktige i kommunen.

Här har motståndet alltid varit stort och dagen efter EU-valet har Socialdemokraterna tappat sex procentenheter och är näst största parti efter Sverigedemokraterna.

– Det är bara att konstatera att vi har gjort ett dåligt val, säger han. Vi har misslyckats med att få Ljusnarsbergsborna att förstå att de flesta av besluten vi fattar här i kommunen bygger på beslut i EU.

Eu-valet 2019 Örebro

När det gäller sakfrågor är migrationspolitiken något som gynnar Sverigedemokraterna och missgynnar Socialdemokraterna i kommunen.

– Det är en fråga som varit aktuell här i kommunen ända sedan den stora invandringsvågen 2015, säger Ken Karlsson (S). Vare sig man är missnöjd med att kommunen fick ta emot så många asylsökande eller att fler än man trott nu lämnar oss.

Samtidigt konstaterar han att det bara var i två kommuner som Socialdemokraterna gick framåt i valet 2018 och det var i Ljusnarsberg och Hällefors.

– Så vi har invånarnas förtroende när det gäller den lokala politiken men inte när det gäller EU-politik. Det är något vi får se över när alla röster är räknade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eu-valet 2019 Örebro

Mer i ämnet