IVO har granskat landets 1700 äldreboenden. Foto: TT

Extra allvarliga brister på fyra äldreboenden i länet

Uppdaterad
Publicerad

IVO ska göra en fördjupad granskning av 91 äldreboenden i landet, där läget beskrivs som extra allvarligt. Tre av boendena finns i Örebro kommun, ett i Hällefors.

Det är tre boenden i Örebro kommun och ett i Hällefors där IVO bedömer att bristerna varit så allvarliga att verksamheterna ska fortsätta granskas. Boendena är 4 av 91 i landet där IVO nu går vidare med journalgranskning. Där beskrivs läget som extra allvarligt.

– Det finns exempel på personer som inte har fått individuell bedömning av läkare utan där man gjort en generell bedömning som inte var vad personen behövde. Personer har råkat illa ut, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, på en presskonferens på tisdagen.

Välkomnar utredning

Anders Hedåberg är stabschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Örebro kommun.
– Vi välkomnar IVOs granskning och är själva mitt uppe i vår analys, säger han.

Han ser olika anledningar till varför de tre boendena i Örebro kommun pekas ut i IVO:s rapport.

Ett av dem drabbades av ett tidigt utbrott i pandemin, ett annat fick ett stort utbrott under en kort tid och på det tredje boendet insjuknade en person utan tydliga symptom. Två av boendena sticker ut i kommunen när det gäller dödsfall, med sammanlagt 18 döda, enligt Hedåberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet