Foto: Gorm Kallestad, Pontus Lundahl /TT

Extrapengar till förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsvården i länet får ett tillskott på 30 miljoner kronor. Pengarna är en del av regeringens vårbudget som nu klubbats av riksdagen. Det här betyder bland annat att det ska anställa fler undersköterskor och eftervården av nyförlösta kvinnor ska förbättras.

Satsningarna gäller förlossningsavdelningarna både i Örebro och Karlskoga.

På onsdagen röstade Sveriges riksdag ja till regeringens vårbudget som har tagits fram i samarbete med Vänsterpartiet.

Bättre introduktioner

Det innebär att förlossningsvården i Region Örebro län nu får ytterligare 30 miljoner kronor, pengar som regionledningen i dialog med verksamheten vill satsa på bland annat bättre introduktion.

– Att riksdagen nu har sagt ja till regeringens vårbudget innebär att vi i Region Örebro län kan satsa mer på att öka kvaliteten i förlossningsvården. Med de här pengarna kan vi, i dialog med verksamheterna, göra fler insatser som stärker förlossningsvården i länet. Nu kan vi börja planera för att anställa fler, för nya utbildningsinsatser och utökad introduktion och mentorskap för nya barnmorskor, säger Karin Sundin, regionråd (S) med ansvar för hälso- och sjukvården.

Fördubblad satsning

Regeringen hade redan aviserat ett extra statsbidrag på omkring en halv miljard till förlossningsvården i Sverige och i vårbudgeten 2017 dubblades det.

För Region Örebro län innebär det cirka 30 miljoner kronor totalt extra till förlossningsvård och satsningar på kvinnors hälsa.

– Vi har redan fattat beslut om att fortsätta satsa på att sjuksköterskor anställda i regionen kan utbilda sig till barnmorskor och om att anställda fler undersköterskor för att öka personaltätheten. I och med de nya pengarna kan vi även öka stödet till de nyblivna mammorna när det gäller amning och stärka eftervården. Vi har arbetat och kommer att fortsätta att arbeta i dialog med verksamheten när vi beslutar om hur vi ska använda de här medlen, säger Catrin Steen, regionråd (MP).

”Satsningar som kommer att märlas”

– Regeringen och Vänsterpartiet satsar på välfärden och tack vare vårbudgeten kan vi nu göra stora satsningar som kommer att märkas i förlossningsvården i hela vårt län – både på Universitetssjukhuset i Örebro och på Karlskoga lasarett. Det är väldigt bra, säger Jihad Menhem, regionråd (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.