Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Örebrokrögaren Serdar Önen ser en kraftig ökning av ”dricken” sedan hans restaurang började använda de nya kortterminalerna. I klippet för du honom berätta exakt hur stor ökningen är. Foto: SVT

Örebrokrögaren om nya kortterminalerna: Så mycket har dricksen ökat

Uppdaterad
Publicerad

Den nya typen av kortterminaler, med förutbestämda procentsatser för dricks, har lett till att den ökat markant. Branschen uppger själva att dricksen har dubblerats sedan terminalerna introducerades för två år sedan. För örebrokrögaren Serdar Önen har den till och med ökat mer än så.

Även om normen att ge drick efter ett krogbesök inte är lika stark i Sverige som i utlandet är det fortfarande många som väljer att dricksa. Och sedan de nya kortterminalerna introducerades 2022 har summorna ökat. Det uppger restaurangbranschen själva om.

– Många säger att dricksen dubblerats sedan de införde de nya terminalerna, har Sara Idberg, marknadsansvarig på ett av företaget bakom de nya terminalerna, tidigare berättat för SVT.

Ser en ännu större ökning

När SVT Nyheter Örebro gav sig ut på stan för att prata med krögare och restaurangpersonal framträdde en inte helt samstämmig bild av huruvida de nya terminalerna har ökat dricksen eller inte.

Vissa krogar har inte börjat använda de nya terminalerna och kan därför inte svara på om de fasta procentsatserna har gjort någon skillnad för just dem.

– Det är svårt att veta, men jag tror nog att det har ökat, säger Kenny Nordh, som jobbar på en av krogarna.

En som däremot helt säkert kan svara på att dricksen har ökat markant markant är krögaren Serdar Önen, som började använda de nya terminalerna förra året.

Spela klippet och hör honom berätta exakt hur stor ökningen är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.