Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Äggproducenten Lisa Schneider vid hennes höns i Fjugesta. Foto: Nick Strömgren/SVT

Fågelinfluensan tas på allvar i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Fågelinfluensan har sprider sig i landet och just nu är den så nära som i Östergötland. I Örebro län märks den ännu inte men äggproducenten Lisa Schneider tummar ändå inte på några hygienregler.

Den stora fågelinfluensan har skördat många höns och fåglar i landet men upplevs lugn än så länge i Örebro län. Även om det inte märks och kanske inte kommer märkas är det ändå viktigt med regler för att inget ska gå fel.

– Vi låter inte någon komma in som inte har behörighet här inne och helst inte i närheten av hönsen. Märker vi att det är ägg med dåligt skal, om hönsen äter mindre eller har allmänt försämrat användningtillstånd så kontaktar vi veterinär direkt, säger Lisa Schneider.

Hygienen kring hönsen är alltid viktig men den är extra viktigt nu så ingen influensa eller något annat virus smyger sig in på gårdarna. Oron är även påtaglig på gården eftersom man vet vilka stora konsekvenser influensan ger med sig.

– Vi kommer inte få sprida vårt gödsel, vi kommer inte få skicka djuren till slakt som vanligt och sedan får vi inte sälja några ägg i så fall, säger Lisa Schneider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fågelinfluensan

Mer i ämnet