Irja Gustavsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Lindesbergs kommun. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Färre sommarjobb för unga i Lindesberg

Publicerad

Lindesbergs kommun kommer inte kunna erbjuda lika många sommarjobb till unga som de normalt kan, till följd av coronaviruset. Samtliga jobb inom vård- och omsorg samt skola försvinner.

Kommunen jobbar nu med att försöka få till jobb inom andra områden, men än så länge har man inte kunnat fylla upp de 80 till 90 platser som försvunnit.

Lovaktiviteter påverkas

Nyligen gick kommunen ut med sin planering för sommarlovsaktiviter, men även den ser ut att förändras.

Coronaviruset i Örebro län

– Vi måste följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att inte göra alla aktiviteter. Vi kommer inte att på något vis offra ett barn, en ungdom eller någon annan genom att göra aktiviteter där vi inte kan säkerställa tryggheten för dem, säger Irja Gustavsson.

SÅ ÄR LÄGET I ANDRA KOMMUNER

SVT Nyheter Örebro har skickat ut en enkät till kommunerna i länet om sommarjobb och aktiviteter. Alla kommuner förutom Degerfors och Laxå har svarat.

Ingen av kommunerna har tvingats dra in sommarjobben på grund av coronapandemin. Många kan fortfarande erbjuda lika många platser som tidigare år. Platser inom vård- och omsorg är dock inte aktuellt i de flesta kommunerna, vilket medför färre antal platser i Lekebergs och Askersunds kommun bland andra. I Ljusnarsbergs kommun ser man över vilka arbetsuppgifter som kan utföras inom äldreomsorgen.

Ingen av kommunerna tar heller emot feriepraktikanter inom barnomsorgen. I Lindesbergs kommun kommer man dock att få besked nära vecka men risken finns att även de platserna försvinner.

Vad gäller sommarlovsaktiviteter kan många av kommunerna fortfarande erbjuda olika aktiviteter, med vissa förändringar och inte i lika stor omfattning. Karlskoga kommun kommer bland annat inte kunna erbjuda simskola under sommaren och Hällefors kommun kommer istället ha fokus på utomhusaktivieteter. Hallsberg och Kumla planerar fortfarande sommaraktiviteterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet