Foto: Thomas Wedin /SVT

Festivalens russin även till äldre

Uppdaterad
Publicerad

Musikfestivalen Live at Heart når inte bara ut till allmänheten på gator och torg. Musik strömmar även in på boenden för äldre i Örebro i arrangemanget kallat Senior at Heart.

För fjärde året i rad har den ideella föreningen Hjärta till Hjärta och Örebro kommun skapat möjlighet för äldre att lyssna till utbudet från Live at Heart.

I år är det bland annat country, blues, americana och folkmusik som når in i livserfarna öron.

Större utbud

Sedan starten för fyra år sedan har utbudet av musik för de äldre vuxit. Initiativtagaren fick idén när han själv satt och lyssnade på ett framträdande.

– Det var för fyra år sedan, när jag var på en gårdsspelning på Live at Heart. Då gick jag och frågade Anders Damberg – kan vi inte ta ut det här till äldreboenden? Då gjorde han high five direkt. På den vägen är det. De första åren var det två dagar vi spelade och nu har vi tre dagar och två gånger, så det är sex konserter vi har haft, säger Ruben Hansson som är sekreterare i väntjänstföreningen Hjärta till Hjärta.

Långväga gäster

Tanken är att lyfta in musiken till folk som inte kan komma ut på stan för att lyssna. Både musikanter och publik gör tummen upp. En av dem som uppträder är långväga gäst och har hittat till Norrby träffpunkt tillsammans med bandet Trigger gospel, hela vägen från Texas i USA.

– Vi har spelat på många äldreboenden i USA, men även här i Örebro. Vi var här förra året på Senior at Heart, säger Anna Fermin.

Vad tycker du om det?

– Jag älskar det! Publiken uppskattar oss. Det är verkligen roligt att spela för seniorerna.

Nöjd publik

Det positiva omdömet är ömsesidigt. Gustav har kommit till Norrby träffpunkt för att lyssna.

– Jättebra.

Vad var det som var bra?

– Ja rytmen och alltihopa. Uppträdandet var helt okej.

Skulle du vilja att de kom tillbaka?

– Ja det önskar jag, säger Gustav Dellevåg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Live at Heart

Mer i ämnet