Örebro kommun ges möjlighet att göra undantag i Ebo-lagen. Foto: SVT

Fler miljoner till kommunerna – Handberg (S): Kan inte lova att det räcker

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade regeringen att Sveriges kommuner och regioner ska få ytterligare 15 miljarder kronor för att klara av sviterna av coronakrisen. För kommunerna i Örebro län rör det sig om sammanlagt drygt 460 miljoner kronor.

Pengarna fördelas mellan kommunerna utefter befolkningsmängd och Örebro är den kommun i länet som får mest pengar, cirka 237 miljoner kronor. Tanken är att tillskotten ska täcka upp för skattebortfallen som kommer uppstå till följd av coronakrisen.

– Varje person som blir permitterad eller varslad, med minskad inkomst som följd, får en direkt påverkan på kommunens ekonomi. Nu förändras läget på arbetsmarknaden minut för minut och det är i det ljuset man ska se de här pengarna, säger Kenneth Handberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

Coronaviruset i Örebro län

Förändrat arbete

Pengarna kommer användas för att kommunens arbete ska fortlöpa som vanligt. Kommunens arbete har, precis som inom många andra branscher, påverkats av coronasmittan. Bland annat innebär det ett större fokus på smittskydd och insatser för att minska spridningen. De har även gått upp i stabsläge för att kunna lägga fokus på att följa utvecklingen.

Osäkert om pengarna räcker

De har inom kommunen inte behövt minska arbetsstyrkan, utan jobbar snarare med att rekrytera för att fylla luckorna inom skola, vård och omsorg.

– För mig är det viktigt att poängtera att näringslivet, föreningslivet och den offentliga sektorn står inför en extremt stor påfrestning i och med coronakrisen. Men vi är bara i början, kommunerna kommer känna av det här under lång tid och det kommer att bli värre. Vi behöver ta oss an det här med stort tålamod.

– Jag tänker inte lova att det här är nog med pengar för att säkra välfärden, det törs jag inte. Men vi är tacksamma i dag, det hjälper för stunden.

Så mycket pengar får respektive kommun

Askersund 17 miljoner

Degerfors 15 miljoner

Hallsberg 24 miljoner

Hällefors 11 miljoner

Karlskoga 46 miljoner

Kumla 33 miljoner

Laxå 8 miljoner

Lekeberg 13 miljoner

Lindesberg 36 miljoner

Ljusnarsberg 7 miljoner

Nora 16 miljoner

Örebro 237 miljoner

Region Örebro län 258 miljoner

Summan är den totala summan respektive kommun får och är avrundad till närmaste miljon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet