Foto: TT

Flera larm om otjänligt vatten i länet – ingen utreder eventuella samband

Publicerad

Under det senaste halvåret har flera kommuner i Örebro län drabbats av otjänligt vatten. Trots det finns det ingen myndighet som agerar och utreder möjliga orsaker och samband – det ansvaret ligger hos kommunerna själva.

Fem kommuner gick ut med kokningsrekommendationer under hösten – Degerfors, Lekeberg, Kumla, Hallsberg och Örebro. I nuläget råder det kokningrekommendation i delar av Hallsbergs kommun igen.

Samordnar vid större händelser

Länsstyrelsen, som ansvarar för samordning och tillsyn vid händelser som dessa, fick frågan på sitt bord. Men de bedömde att det inte var akut för att starta samordning.

– Blir det problem med flera kommuner försöker vi ge stöd och hitta en gemensam nämnare. Men vi utreder inte efterhand, säger Åsa Heldemar, länsveterinär på Länsstyrelsen Örebro.

Risk- och sårbarhetsanalyser

Om det däremot visar sig att kommunerna brister vid hantering av olika samhällsstörningar kan Länsstyrelsen kräva åtgärder.

– Vi får in risk- och sårbarhetsanalyser från kommunerna vart fjärde år där vi i så fall kan se om något brustit, säger Tiina Johansson, beredskapsdirektör.

Vägleder kommunerna

Inte heller Livsmedelsverket gör någon utredning av de olika händelserna. Däremot kan kommunerna få stöd när det gäller dricksvattenfrågor och riktlinjerna kan ändras efter flera återkommande problem.

– Kommunerna rapporerar årligen in alla kokningsrekommendationer och ser vi att något sticker ut kan vi lägga till eller ändra i vår vägledning, säger Krister Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Sticker det ut att flera kommuner varit drabbade senaste tiden?

Det kan jag inte svara på. Det kan vara olika orsaker. Slumpen, reningen på vattenverket eller nederbörd. Kommunerna får utreda de enskilda fallen.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, hänvisar till kommunerna själva. Vid större akuta händelser kan de dock hjälpa till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.