Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Problemen med det otjänliga dricksvattnet är ett mysterium, enligt tekniska chefen i Hallsberg. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tekniska chefen: ”Det otjänliga vattnet är ett mysterium”

Uppdaterad
Publicerad

Bakterien enterokock har orsakat kokningsrekommendationer i två intilliggande kommuner på kort tid. För Hallsbergs kommuns tekniska chef är det ett mysterium.
– Det är mycket ovanligt att bakterien finns i grundvattnet.

Flera kommuner i Örebro län har drabbats av otjänligt vatten under det senaste halvåret. Degerfors, Lekeberg, Hallsberg och Örebro är kommuner som alla tvingats utfärda kokningsrekommendationer under slutet av 2019. Nu har delar av Hallsbergs kommun drabbats igen.

– Det har varit mer pådrag under hösten 2019 än jag varit med om under mina 10 år. Det är anmärkningsvärt att det varit så många fall på kort period, säger Niklas Hasselwander, teknisk chef i Hallsbergs kommun.

I november var det Kumla kommuns tur, då var det bakterien enterokock som tvingade invånarna att koka vattnet. Nu har samma bakterie gjort att upp mot 1000 personer i trakterna runt Vretstorp och Vibykrog måste koka vattnet.

– Det är ett mysterium att bakterien finns i vattnet. De trivs nämligen inte i grundvattenverk. Däremot kan du hitta bakterien i sjöar, säger Niklas Hasselwander.

Mag- och tarmbakterie

I Degerfors och Lekeberg sa rapporterna att det var bakterien e.coli som gjorde vattnet otjänligt. E.coli och enterokocker är båda bakterier som finns i mage och tarmar hos människor och djur.

Vattenreservoaren som förser Vretstorpsborna med vatten är helt frånkopplad Kumlas reservoar som var kontanimerad i höstas. Trots det har den ovanliga bakterien hittats på båda ställena.

– Det finns ingen gemensam nämnare, säger Niklas Hasselwander och fortsätter:

– Vi har duktig personal med många års samlad erfarenhet. De kliar sig i huvudet och frågar hur det kunnat bli såhär. De här grabbarna och tjejerna kommer jobba med det här tills de hittar en orsak. Det värsta som kan hända dem i deras yrke är att vattnet blir otjänligt.

Hittar inget fel

Kommunen har gjort en okulär besiktning av reservoaren under helgen, de har även gått igenom all data från de system som kontrollerar reservoaren. Ingenting tyder på att något skulle vara fel och därför kommer utredningen fortsätta.

– Vi måste gå igenom hela anläggningen för att se att det inte är tekniskt eller mekaniskt fel.

Felaktigt provsvar från laboratoriet

För ett par veckor sedan utfärdades en kokningsrekommendation i Sala kommun. Rekommendationen drogs senare tillbaka eftersom det visade sig att laboratoriet felaktigt larmade om utslag.

Hallsbergs kommun använder samma laboratorie. Niklas Hasselwander känner till händelsen men säger att man kontrollerat så att inte samma sak inträffat i Vretstorp nu.

– De har kört dubbla tester för att verifiera resultatet och båda visar på enterokocker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer