Örebro tingsrätt Foto: Johannes Weckström /SVT

Föräldrar döms till fängelse för barnäktenskapsbrott

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen dömdes fyra personer för att ha varit delaktiga i ett äktenskap mellan två barn. De dömda är föräldrar till barnen som ingick i äktenskapet.

Det var sommaren 2021 som två minderåriga ska ha ingått en äktenskapsliknande förbindelse. Polisanmälan upprättades efter att flickan som blivit gravid sökt till en barnavårdscentral i södra länet.

Flickan var vid tillfället i nedre tonåren och pojken några år äldre. Barnens föräldrar döms nu till ett års fängelse vardera för att de har tillåtit äktenskapet mellan barnen.

Enligt domen pekar omständigheterna på att barnen gift sig på eget initiativ, men enligt lagstiftning som kom 2020, är det brottsligt att föräldrar eller andra närstående tillåter äktenskap mellan minderåriga.

Som en del av bevisningen finns bilder från både förlovningsfesten som skett i ett annat europeiskt land, och bröllopsfirandet som skett i länet. De dömda föräldrarna medger att barnen förlovade sig, men förnekar att det skett någon bröllopsfest.

Försvarare besvikna

Försvararen till flickans mamma är inte nöjd med dagens dom.

– Jag yrkade på en frikännande dom och tycker inte att utgången är rätt, säger Per-Ola Magnusson, försvarare.

Kommer ni att överklaga?

– Vi ska diskutera saken på onsdag och jag kommer att råda henne att göra det.

Försvararen till pojkens mamma är inne på samma linje.

– Ja, det lutar mot ett överklagande. Familjen är oerhört besvikna och ledsna på de slutsatser som tingsrätten drar, särskilt när det gäller straffvärdet, som är oerhört hårt, säger Jihad Omeirat, försvarare.

Omeirat pekar på att dagens dom vid Örebro tingsrätt inte alls är i linje med den i Västmanland tidigare i år, där det landade i villkorlig dom.

– Jag tycker att tingsrätten skulle ha motiverat varför man gör avsteg från den tidigare domen och varför det den här gången är motiverat att döma till ett års fängelse, säger Jihad Omeirat.

Frias från våldtäkt

Pojken som ingick i äktenskapet var även åtalad för våldtäkt mot barn, men tingsrätten friar honom och skriver i domen att barnen varit förälskade och att samlag mellan dem inte har inneburit ett övergrepp mot flickan.

Få fall leder till åtal

Förra årets anmäldes 87 fall av barnäktenskapsbrott, enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Hittills har två lett till åtal, det första ledde till en fällande dom i Västmanlands tingsrätt i våras. Det andra är Örebrofallet.

Så här kommenterade åklagaren Carolin Roos fallet strax efter åtalet, som kom i oktober.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren om beviskraven: ”Viktigt att gräva vidare” Foto: Fanny Hult/SVT & TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.