Örebro tingsrätt Foto: Johannes Weckström /SVT

Fyra personer åtalas för barnäktenskapsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer åtalas vid Örebro tingsrätt, misstänkta för barnäktenskapsbrott. De misstänkta är föräldrar till en ung flicka, respektive pojke som ingick äktenskap med varandra förra sommaren.

Det var när en gravid minderårig flicka kom i kontakt med mödravårdscentralen i södra Örebro län i somras, som misstankar väcktes om att barnäktenskapsbrott begåtts. Flickan, som är i yngre tonåren, kom till Sverige förra året från ett annat europeiskt land. En kort tid senare ska hon enligt åtalet ingått äktenskap med en några år äldre pojke.

Tillåtit förbindelsen

Den äktenskapsliknande förbindelsen ska ha kommit till stånd enligt egna traditioner, däremot är äktenskapet  inte registrerat enligt svensk lag. Enligt åtalet skall det ha skett någon gång mellan den 17 juni och 26 juni 2021 i ett annat europeiskt land samt i en kommun i södra länsdelen.

– Föräldrarnas roll, så som jag bedömt att jag kan bevisa, är att de tillåtit att barnen ingått en äktenskapsliknande förbindelse med varandra. Det påstås inte att det ska ligga någon form av tvång bakom, säger åklagaren Carolin Roos.

Ny lagstiftning

Barnäktenskapsbrott är en ny lagstiftning som trädde i kraft sommaren 2020.

– Så vitt det är känt för mig har det bara prövats i domstol en gång tidigare, där finns en dom från Västmanlands tingsrätt, säger Carolin Roos.

Pojken åtalas samtidigt för våldtäkt mot barn och hans föräldrar för brottet underlåtenhet att förhindra våldtäkt mot barn. Barnäktenskapsbrott har en straffskala på upp till fyra års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer