Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Niklas Blom, platschef Bharat Forge i Kilsta. Foto: Bharat Forge Kilsta

Företag i Karlskoga varslar 47 anställda: ”Ingen blixt från klar himmel – men stämingen är lite låg”

Uppdaterad
Publicerad

Industriföretaget Bharat Forge i Karlskoga varslar 47 anställda – ett resultat av en nedåtgående konjunktur, som nu känns av i branschen, enligt platschefen. Tidigare har andra stora produktionsföretag i länet meddelat om stora varsel.

– Varslet beror enbart på den minskade orderingången från våra slutkunder, säger Niklas Blom, platschef i Karlskoga. Karlskoga-tidning rapporterade om varslet på torsdagen.

Bharat Forge, som bland annat tillverkar vevaxlar till lastbilar, är helt konjukturstyrt, enligt Blom.

Han fortsätter:

– Men det är inte så att vi verkar gå in i lågkonjuktur, utan snarare att vi går in i en normalkonjuktur, efter att den varit extremt hög under 2017 och 2018.

När de stora kunderna minskar sin produktion påverkas Bharat Forge.  Därför har Karlskoga företaget lagt ett varsel om 25 kollektivanställda och 22 visstidsanställda som inte får förlängt.

De 47 som förlorar jobbet får gå om två månader. Totalt finns 321 anställda på fabriken. Hur framtiden ser ut, och om det kan komma fler varsel vill Niklas Blom inte spekulera i.

Ingen blixt från klar himmel

– Självklart så är stämningen lite låg, men vi som företag har varit väldigt öppna om att vi kommer gå ner i produktionstakten. Vi har informerat i två månader om att det kommer att ske, så beskedet har inte kommit som någon blixt från klar himmel. De anställda har varit förberedda.

Förhandlingar med facket

Nästa vecka kommer företaget att inleda förhandlingar med fackförbundet IF Metall. Då ska de gå igenom riskanalyser.

– Vi får se var vi hamnar efter förhandlingar, den måste slutföras innan vi kan säga någonting egentligen, säger Blom.

Inga fler varsel enligt prognos

– Vi såg nu i november att skrot och legerings priserna inte fortsätter att sjunka, vilket brukar vara en bra indikation på hur konjukturen styrs. Så förhoppningsvis blir det inget mer varsel. Det vi ser på våra prognoser från våra kunder så är det den här nivån vi kommer ligga på under 2020, säger platschefen Niklas Blom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varsel i Örebro län 2019

Mer i ämnet