Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lugnet före stormen? Företagen på bomässan i Örebro känner inte igen bilden av att vi är nära en ekonomisk kris. Foto: SVT

SVT tar pulsen på företagen på bomässan: ”Ingen ekonomisk kris här”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheterna om stigande inflation, räntor och materialpriser avlöser varandra. Sverige bedöms vara på väg in i en lågkonjunktur. Men den bilden av det ekonomiska läget känns inte igen bland företag på bomässan som äger rum i Örebro i helgen.

– Det största problemet just nu är att hinna rekrytera personal, säger Christer Nilsson, säljansvarig på en byggkoncern i länet.

I klippet får du följa med på bomässan där vi tar pulsen på några av företagen som medverkar.

Bostadsmässan i Örebro startades 2016 och går av stapeln på Conventum under helgen. På mässan deltar byggföretag, fastighetsägare, mäklare, banker och andra som säljer produkter kopplade till hemmet, exempelvis värmesystem.

Prischocken i Örebro län

Med tanke på rapporterna om det ansträngda ekonomiska läget skulle det kunna vara en orolig skara människor som befinner sig på Conventum i helgen, men så är det inte.

– Man bygger upp sina verksamheter och utökar. De som ställer ut känner inte igen den här bilden alls, säger Sver-Erik Jungander, arrangör.

Tvingas tacka nej till jobb

Christer Nilsson är säljansvarig på Byggbetjänten AB, en koncern med nio byggföretag i länet. När han i våras tackade ja till att medverka på mässan var tanken att de skulle dra in nya uppdrag under helgen, men de fick tänka om.

– Vi har så hög orderingång så vi riktar in oss på att söka personal till våra bolag här istället, säger han.

Christer Nilsson, säljansvarig på Byggbetjänten AB. Foto: SVT

Flera företag på mässan vittnar om att efterfrågan och köpkraften fortfarande är stor hos kunderna. Företaget Villa takrenovering har satsat hårt på marknadsföring och kommer öka sin omsättning i år.

– Just nu rekryterar vi på alla håll och kanter. Både i administration- och montörsleden måste vi anställa för att klara hur vi budgeterat nästa år. Vi får agera efter marknaden, men nu ser vi ingen anledning att ens fundera på att göra oss av med personal, säger vd Sakari Lehtola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet