Enligt författare Gunnar G Lövås ska kursboken nu genomgå en revidering och exemplen ses över. Foto: SVT

Författare instämmer i kritiken mot egna boken: ”Dåligt och opassande”

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar även författaren till den kritiserade kursbok i statistik som SVT rapporterat om. ”Mycket har ändrat sig i frågan om vad som är accepterat under de 20 år som gått” skriver han i ett mejl.

Gunnar G Lövås bok ”Statistik – medtoder och tillämpningar” fyllde ett stort behov 2006 då den utkom på svenska. Örebro Universitet var ett av många lärosäten som valde lägga till den som obligatorisk kurslitteratur.

Men bland räkneexemplen finns det flera som uppfattas som både nedsättande och sexistiska, något som även författaren konstaterat. I ett mejl till SVT skriver han:

Kurslitteratur upprör

”Den norska upplagan av boken ska snart revideras och då kommer vi också att se över räkneexemplen. Mycket har ändrat sig i frågan om vad som är acceptabelt under de 20 år som gått sedan boken skrevs.”

”Exemplet om strandlejonet är både dåligt och opassande och jag förstår att studenter reagerar. Det exemplet kommer att ändras och jag beklagar att det inte blivit gjort tidigare. Jag vill också uppmana det svenska förlaget att göra detsamma.”

Utdrag ur boken:

SVT Nyheter Örebro har inte hittat fler uppenbart sexistiska exempel. Däremot förekommer en del formuleringar som kan uppfattas som nedsättande eller stötande. Observera att följande är utdrag ur betydligt längre texter med räkneexempel. Ordvalet är dock exakt:

  • ”Ett strandlejon, Leonard, tillbringar sommarlovet tillsammans med tjejer, helst en ny varje dag. Han vet om att han är hiv-smittad och har fått besked om att sannolikheten för att smitta en kvinna är 0.01 vid varje samlag. Leonard tycker att sannolikheten är så liten att han inte bryr sig om att tala om detta för kvinnorna och han insisterar på att njuta av samvaron utan kondom. Sommarlovet är långt och under sommarmånaderna klarar han av att erövra 140 kvinnor. Hur stor är sannolikheten för att minst en av dem får hiv?”
  • Vilken vikt skulle du tippa att en 1 meter lång dvärg har?
  • Sex ryssar i vinterkriget slåss om fem platser i ett tält. Vilka som får platserna ska avgöras med rysk roulette. Hur stor sannolikhet är det att Igor dör? 
  • I en skolklass med 13 tjejer och 15 killar är det sex av tjejerna och tio av killarna som kan hantera en dator. 
  • En fotbollsklubb har 18 aktiva spelare varav 6 är invandrare. Vi drar slumpmässigt 11 spelare till nästa match. Hur stor är sannolikheten för att ett visst antal invandrare blir uttagna?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kurslitteratur upprör

Mer i ämnet