Emma Stockhaus på Liber förlag menar att exemplen i boken aldrig skulle släppts igenom om de granskats idag. Foto: Liber förlag

Förlaget om kritiserad kursbok: ”Texterna skulle aldrig släppts igenom idag”

Publicerad

Idag hade förlaget aldrig släppt igenom de formuleringar som finns i den kritiserade statistikboken som används på flera universitet och högskolor. Men hur det kunde bli så 2006 kan ingen på Liber svara på.

Flera formuleringar i kurslitteraturen ”Statistik – metod och tillämpningar” har väckt protester eftersom de uppfattas som sexistiska och stötande.

Bland annat finns ett räkneexempel i boken där en hivsmittad man ”njuter” av oskyddat sex med kvinnor han ”erövrar”.

”Uppskattar återkopplingen”

SVT har sökt förlaget Liber för en kommentar kring den kritiserade boken och har fått svar från affärsområdeschef Emma Stockhaus via mejl:

”Idag har vi uppmärksammats på att boken Statistik – metoder och tillämpningar från 2006 innehåller exempel och formuleringar som inte överensstämmer med våra värderingar.

Boken är en översättning från ett norskt förlag (Universitetsforlaget) och gavs ut på svenska 2006. Sedan dess har boken sålts och använts på lärosäten i 12 år, utan att vi har fått reaktioner på innehållet.

Vi uppskattar den återkoppling som nu har kommit. Vi har inlett en dialog med Örebro universitet om hur vi på bästa sätt kan hitta alternativ kurslitteratur, då vi har fler titlar i Statistik med senare utgivningsdatum.”

Ingen kan svara

Emma Stockhaus på Liber förlag konstaterar att en liknande text aldrig gått igenom förlagets granskning idag.

”Idag hade de här exemplen och formuleringarna aldrig släppts igenom i en redigering, och varför de gjorde det 2006 vet jag inte, eftersom ingen av de då inblandade arbetar kvar på Liber.”

Utdrag ur boken:

Visa

SVT Nyheter Örebro har inte hittat fler uppenbart sexistiska exempel. Däremot förekommer en del formuleringar som kan uppfattas som nedsättande eller stötande. Observera att följande är utdrag ur betydligt längre texter med räkneexempel. Ordvalet är dock exakt:

  • ”Ett strandlejon, Leonard, tillbringar sommarlovet tillsammans med tjejer, helst en ny varje dag. Han vet om att han är hiv-smittad och har fått besked om att sannolikheten för att smitta en kvinna är 0.01 vid varje samlag.
    Leonard tycker att sannolikheten är så liten att han inte bryr sig om att tala om detta för kvinnorna och han insisterar på att njuta av samvaron utan kondom. Sommarlovet är långt och under sommarmånaderna klarar han av att erövra 140 kvinnor. Hur stor är sannolikheten för att minst en av dem får hiv?”
  • Vilken vikt skulle du tippa att en 1 meter lång dvärg har?
  • Sex ryssar i vinterkriget slåss om fem platser i ett tält. Vilka som får platserna ska avgöras med rysk roulette. Hur stor sannolikhet är det att Igor dör? 
  • I en skolklass med 13 tjejer och 15 killar är det sex av tjejerna och tio av killarna som kan hantera en dator. 
  • En fotbollsklubb har 18 aktiva spelare varav 6 är invandrare. Vi drar slumpmässigt 11 spelare till nästa match. Hur stor är sannolikheten för att ett visst antal invandrare blir uttagna?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kurslitteratur upprör

Mer i ämnet