Helene Hellmark Knutsson (S) uppmanar lärare till kritiskt granskande av sin litteratur och sitt kursinnehåll. Foto: SVT

Ministern: ”Förvånande att ingen lärare reagerat på så lång tid”

Uppdaterad
Publicerad

Helene Hellmark Knutsson (S) förstår de studenter på Örebro universitet som protesterat mot det nedsättande innehållet i en kursbok. Nu kräver hon framförallt skärpning av lärare och verksamhetsledning.

Efter SVT Örebros rapportering om hur studenter reagerat på sexistiskt och nedsättande innehåll i en obligatorisk kursbok i statistik ger sig nu ministern för högre utbildning och forskning in i debatten.

Lärarnas ansvar

Till SVT säger Helene Hellmark Knutsson att hon förstår studenternas reaktion men att hon hellre hade velat se att lärare reagerat.

Kurslitteratur upprör

– Att den här boken använts på flera lärosäten under 12 år utan att någon lärare reagerat tydligt på innehållet är förvånande. Det är bra att studenterna slagit larm men kursinnehåll och litteratur är lärarnas ansvar.

Kritiskt granskande gäller även lärare

Som minister kan Helene Hellmark Knutsson (S) inte påverka vare sig utbildningar eller kurslitteratur, och ska inte göra det heller. Men hon poängterar att grunden för all verksamhet på högskolorna ska bygga på alla människors lika värde. Det gäller även böcker i statistik.

– Det är viktigt att värna om skolornas självständighet men då måste de också visa att de står för den värdegrund som demokratin vilar i. Att delta i högre utbildning handlar om kritiskt granskande och det gäller även lärare som bör granska innehållet inför varje kursstart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kurslitteratur upprör

Mer i ämnet